image
Sursa foto: jurnal.md

Un decan și un șef al USEFS, condamnați pentru trafic de influență; Vor achita amenzi usturătoare; PA va contesta decizia

Un decan și un șef al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, au fost condamnați pentru trafic de influență și urmează să achite amenzi în sumă de 112 500 de lei. Sentința afost emisă de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani la 10 martie curent, în baza unui dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție.

Cauza penală a fost pornită la 11 mai 2022, în urma plîngerii unui student al USEFS care a susținut că decanul și un șef de catedră ai facultății de kinetoterapie ocupațională a USEFS, au pretins de la el 1000 Euro, precizează serviciul de presă al Procuraturii Generale. Ca urmare, cei doi au primit 800 de euro sub controlul Centrul Național Anticorupție, convenind ca restul sumei de 200 de euro să le fie transmisă până la data începerii examenelor.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat aproximativ 2 luni, iar judecarea acesteia a durat 8 luni. Inculpații și-au recunoscut vina și au optat pentru examinarea cauzei în instanța de judecată în procedură simplificată.

Prin sentință din 10 martie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de trafic de influență săvîrșit de două persoane (prevăzute de  art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal), fiindu-le aplicată o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 112 500 lei fiecăruia.

Totodată, banii primiți pentru săvîrșirea infracțiunii (în sumă de 800 de euro) s-a decis a fi trecuți în contul statului, la devenirea definitivă a sentinței.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Procuratura Anticorupție informează că va contesta sentința din motiv că inculpații nu au fost privați de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: