image
Sursa foto: Jurnal.md

Val de critici după semnarea contractului Energocom-MGRES: „Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse”

Internetul a fost cuprins în această seară de o serie de critici, reacții negative și întrebări fără răspuns după decizia autorităților de la Chișinău de a ceda tot volumul de gaz livrat de Gazprom pentru transnistreni, în schimbul reducerii prețului la energie electrică de 3-4 ori, în comparație cu cel procurat de pe piața UE.

Mai mulți experți în energetică, economiști și jurnaliști se întreabă ce a câștigat și dacă a câștigat ceva Republica Moldova, și în special malul drept al Nistrului, de pe urma semnării acestui contract.

„Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice `fratele` mai mare `лох он и в Африки лох`”, a menționat economistul Veaceslav Ioniță într-o postare pe rețelele de socializare.

„Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane m3 de gaz pe zi), în schimbul energiei `mai ieftine` de la Cuciurgan - 73$. Până a ne deconecta pe 1 noiembrie, separatiștii ne vindeau curentul cu 62$. Iată așa o afacere au făcut ai noștri”, se arată în postarea jurnalistului Vitalie Călugăreanu.

„Dacă nu era această înțelegere, la 15 ianuarie regimul separatist era în faliment, pentru că nu avea cu ce plăti pensii și salarii fără MMZ și Mgres. Concluziile vă aparțin”, a menționat jurnalistul Alex Cozer pe pagina sa de Facebook.

„Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei. Dar e necesar de precizat următoarele aspecte: Deci în loc de 46,5% din volumul de gaz, primim doar 35%. Da unde s-a prăpădit diferența?!”, se întreabă Sergiu Tofilat, expert în energetică.

„Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținând în schimb energia electică la prețul de cost de 20 de euro pentru Mwt la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin decât energia electrică contractată din România”, scrie Alexandr Slusaru, ex-deputat, învinuindu-l de această situație pe ministrul Andrei Spânu.

„Este o eroare sa crezi ca Gazprom-ul nu va cere de la Moldova-Gaz (!) plata pentru gazul livrat in Transnistria, or Cumparator nu este Transnistria, dar MoldovaGaz. La momentul cel mai nepotrivit, Arbitrajul de la Moskova (instanța de judecată competenta, conform clauzei contractuale, de a soluționa litigiile de acest gen) va mai admite o acțiune înaintata de gigantul rus către intreprinderea formal cumpărătoare MoldovaGaz. Totul se acumulează”, se arată în postarea lui Ion Păduraru, fost consilier prezidențial.

De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spânu a răspuns criticilor ce i se aduc prin intermediul unei postări pe rețele de socializare, calificându-le drept „zgomot, mult zgomot”.

Amintim că astăzi, ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat despre faprul că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Vicepremierul a mai precizat că s-a convenit să se analizeze opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Potrivit spuselor acestuia, Republica Moldova ar urma să achiziționeze aproximativ 204 mii MW la prețul de 73 de dolari.

La scurt timp după acest anunț, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a postat pe canalul său de Telegram un mesaj prin care anunța că începând de mâine Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse, Gazprom și Energocom, confirmând și că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi direcționat integral către stânga Nistrului, companiei Tiraspoltransgaz.

Recunosc că auzisem de acest deal cu separatiștii încă de ieri. Cum deja era făcut, am sperat și am transmis că poate... Publicată de Alexandru Cozer pe Sâmbătă, 3 decembrie 2022

Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane... Publicată de Vitalie Călugăreanu pe Sâmbătă, 3 decembrie 2022

Rezumatul zilei de azi Noi le dăm celor din transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l... Publicată de Veaceslav Ioniță pe Sâmbătă, 3 decembrie 2022

Avertizarea mea de ieri nu a avut efect ! La începutul lunii ianuarie 2023 regimul separatist fără așa zis export al... Publicată de Alexandr Slusari pe Sâmbătă, 3 decembrie 2022

Zgomot, mult zgomot. 🤗Vă cuprind! Publicată de Andrei Spînu pe Sâmbătă, 3 decembrie 2022

Noutăţile partenerilor

comentarii: