image
Sursa foto: jurnal.md

Femeia care a lăsat pedagogia și a ajuns să activeze în domeniul IT

Femeile câștigă teren și în domeniul IT, care până nu demult era unul predominat de bărbați. Printre exploratorii rețelei virtuale este și Tatiana Gâlcă din Chișinău. După o perioadă de activitate pe tărâmul pedagogic, fiind profesoară de matematică, tânăra a ajuns să muncească la o companie internațională din sectorul tehnologiilor informaționale.

„Deoarece matematica este direct legată de domeniul IT, a fost ușoară tranziția, dar provocarea cea mai mare a fost să găsesc punctul de tangență între matematică și IT. Oricum IT-ul face multe date. În urma lucrului se generează o mulțime de date și, respectiv, dacă eu mă ocupam deja de analiza datelor, a fost că încadrarea a venit de la sine”, spune Tatiana Gâlcă, senior Data Analyst.

Femeia a primit o ofertă greu de ignorat și de aproximativ cinci ani face parte dintr-o echipă în care se regăsesc mai mulți bărbați.

„Bărbații ne acceptă, bărbații ne ajută, sunt bucuroși că suntem cu ei în echipă. Aceasta ne ajută să ne integrăm mai ușor”, afirmă Tatiana Gâlcă.

Trecerea de la pedagogie la IT, i-a priit, recunoaște Tatiana.

„Este mai complicat să te înțelegi cu niște adolescenți decât să mă încadrez într-un colectiv. Nu a fost atât de greu. Trecera a fost liberă, pentru că aveam mai multe emoții să stau în fața elevilor, decât să vin la lucru, în oficiu. (...) Am fost prima femeie care am vorbit despre acest domeniu. Sunt mentor, particip la munte conferințe, multe webinare, anume despre acest domeniu. Mă simt o norocoasă că am ajuns în domeniul IT, care îmi oferă avantaje pe care alte domenii nu le permit. Este lucru de la distanță, este posibilitate să fiu aproape de familia și copiii mei. Particip la toate evenimentele de la școală, la toate adunările de părinți”, a mai povestit femeia.

Tatiana Gâlcă recunoaște că dacă ar întoarce timpul înapoi și ar avea de ales, tot domeniul IT ar avea prioritate.

comentarii: