image
Sursa foto: IPN.md

Dodon susține că dacă nu veneau bani de la ruși, nu veneau nici de la FMI, UE; Expert: „Minciuni debitate de un șef de stat”

Declarațiile șefului statului, Igor Dodon, că dacă în RM „nu veneau banii de la ruși, nu veneau nici de la FMI și UE”, sunt aberante. „Acest credit din Rusia încă nu este primit de RM. Deci, nu poți să pui ca punct de pornire ceea ce încă nu s-a întâmplat. În același timp, banii FMI deja a treia zi sunt în conturile BNM”, observă ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță.

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat ieri seara în cadrul unei emisiuni că: „dacă nu veneau banii de la ruși, nu veneau nici de la FMI și UE”. Azi șeful statului a reiterat în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde” că: „Îndată ce am primit acest credit din Rusia, imediat au reacționat și alți parteneri. Peste câteva ore am primit creditul de la FMI. Alaltăseară UE a declarat că e gata să ne ofere 100 de milioane de euro”, a spus șeful statului.

Solicitat de Jurnal.md, fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță a declarat că nu există nicio legătură între creditul pe care actuala guvernare încearcă să-l obțină de la ruși și finanțarea oferită de FMI și UE.

„În doar câteva cuvinte președintele Dodon a reușit să spună câteva minciuni, așa cum știe doar el să o facă. În primul rând acest credit din FR, încă nu este primit de RM. Deci, nu poți să pui ca punct de pornire ceea ce încă nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, banii de la FMI deja a treia zi sunt în conturile BNM și nu au fost nici într-un fel condiționați de existența înțelegerii dintre Dodon și Putin”, afirmă Negruță.

„Banii oferiți de UE vor veni în RM în curând, fiind respectate toate procedurile, indiferent de deranjul pe care și-l exprimă public președintele Dodon. Deci, să fie clar, minciunile debitate de un președinte de stat și manipularea cu ele în spațiul public este caracteristica de bază a politicianului Dodon. Iar încercarea de antrenare în competiții imaginare „cine-i primul” este rodul unor complexe personale ale acestuia”, a mai spus fostul ministru.

Și expertul economic, Sergiu Gaibu a ironizat pe marginea declarațiilor făcute de președintele Dodon.

„Ar fi bine ca Moldova să fie centrul universului. Dar aceste declarații egocentriste nu au nimic cu realitatea obiectivă. Mai mult ca atât, este foarte probabil, că dacă Președinția și Guvernul ar fi manifestat o politică externă mai echilibrată, Moldova ar fi beneficiat de un suport mult mai extins din partea partenerilor săi din Vest.

Pentru politicienii din democrațiile europene este greu să le explice propriilor cetățeni de ce e nevoie să consume banii din taxele lor pentru susținerea unui regim care este lipsit de respect față de aceste democrații și care pune sub semnul întrebării reformele democratice din Moldova”, a spus Sergiu Gaibu.

În context amintim că șeful statului a avut ieri o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck Hogan. Potrivit unui comunicat emis de ambasadă, ei au discutat „ sprijinul SUA pentru Republica Moldova în timpul crizei COVID-19, creditul FMI de asistență de urgență în valoare de 235 de milioane USD, reforma justiției și cooperarea continuă în domeniul securității.

Ambasadorul SUA Dereck Hogan a subliniat în contextul discuțiilor pe care le-a generat suportul financiar oferit de ruși, că „orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității Republicii Moldova” și a promis continuarea cooperării cu Republica Moldova în acțiunile de combatere a epidemiei de coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: