image
Sursa foto: europalibera.org

Votat de Parlament: În Republica Moldova pensiile vor fi indexate de două ori pe an

Proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie – a fost votată astăzi Parlament. Dubla indexare ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020.

Potrivit inițiativei propuse de președintele Igor Dodon, indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii trei ani.

Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 de mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.

Proiectul a fost prezentat de la tribuna centrală a Parlamentului de către consilierul prezidențial Ion Chicu, fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Filip.

„Bugetul asigurărilor sociale are un deficit de două miliarde de lei. Cum ne permitem implementarea acestui proiect?”, a întrebat deputatul Platformei DA, Maria Ciobanu.

„Dacă ne referim la deficit, el persistă, nu doar anul acesta. Este important de luat măsuri pentru spori veniturile acestui buget. Suntem într-o dinamică pozitivă, trebuie să fim atenți la costuri”, a răspuns Chicu.

„Declarațiile pe care le faceți acum sunt în contradicție cu cele făcute anterior. Când ați plecat ați spus că bugetul plesnește”, a insistat Maria Ciobanu.

„Cel mai bine cunoaște situația bugetului actualul ministru al Finanțelor. Dacă situația este așa de gravă, astăzi nu s-ar fi votat extinderea acestui deficit cu 2 milioane de lei”, a spus Ion Chicu.

„Deficitul nu înseamnă că nu există surse de acoperire. Important că banii în bugetul de stat sunt”, a adăugat și Zinaida Greceanâi.

„Există o problemă de credibilitate. Ați spus anterior că există resurse pentru legea salarizării. Ulterior s-a dovedit că reforma a fost subevaluată cu 1 miliard de lei. Cum putem să avem încredere în momentul în care s-a demonstrat”, a menționat deputatul de la PAS, Dan Perciun

„Este un proiect al președintelui. O să mă abțin să comentez. Consider că reforma salarizăii a fost un pas enorm. Faptul că s-a admis erori este firesc, or o reformă de asemenea anvergură nu a fost întreprinsă în ultimii ani”, a spus consilierul lui Dodon.

„Probabil unele erori apar în condițiile în care unele reforme sunt implementate în campania electorală, pe ultima sursă de metri”, a adăugat Perciun.

Discursul lui Chicu privind reforma salarizării a fost aplaudat de cei din PD.

„Vreau să le reamintesc celor din PD că de câte ori am propus acest proiect au refuzat măcar să-l discute”, a menționat deputatul PSRM Ion Cebanu.

„Cei 600 de lei plătiți de două ori pe an, de Paști și de Crăciun, este mult mai mult decât această dublă indexare. Noi oricum vom vota”, a fost replica deputatului PD Andrian Candu.

În prezent, indexarea pensiei se face o singură dată pe an – la 1 aprilie. Anul acesta, indexarea a constituit 5,3%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: