image
Sursa foto: nypost.com

NASA încearcă să colecteze o mostră de pe un asteroid săptămâna aceasta; Misiunea va dura doar 10 secunde

NASA încearcă să colecteze o mostră de pe un asteroid săptămâna aceasta, într-o misiune ce va dura doar 10 secunde.

Sonda Osiris-Rex orbitează asteroidul Bennu de aproape doi ani, la sute de milioane de kilometri distanță de Pământ. Experții speră că vor putea colecta prin această misiune de tip „touch and go” o mostră de 60 de grame.

Odată ce va ieși din orbita sa de o jumătate de kilometru în jurul asteroidului, sonda spațială va face un ocol deliberat de patru ore până la suprafață. Mostra va fi preluată cu ajutorul unui braț care se va întinde către suprafață. Decalajul de comunicare radio între locația asteroidului și baza NASA este de 18 minute, așadar experții nu vor putea interveni, scrie Biziday.

Potrivit NASA, Bennu este clasificat ca un asteroid de tip B, ceea ce înseamnă că are în componență mult carbon. Conținutul de carbon al lui Bennu creează o suprafață pe asteroid care reflectă doar 4% din lumina care îl lovește. Pentru comparație, cea mai strălucitoare planetă a sistemului solar, Venus, reflectă aproximativ 65% din lumina soarelui, iar Pământul reflectă aproximativ 30%.

Dacă prima încercare eșuează, Osiris-Rex poate încerca din nou, dar mostrele vor ajunge pe Pământ abia în 2023. Japonia este singura țară din lume care a îndeplinit cu succes o astfel de misiune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: