image
Sursa foto: spritzbtech.edu

Telescopul spaţial Spitzer al NASA şi-a încheiat misiunea, după 16 ani

Misiunea telescopului spaţial Spitzer al agenţiei spaţiale americane NASA s-a încheiat la 30 ianuarie, după mai bine de 16 ani în care a studiat universul în spectrul infraroşu şi a dezvăluit noi minuni din sistemul solar, galaxie şi dincolo de aceasta, informează agenţia Xinhua.

Inginerii misiunii au confirmat că telescopul a fost plasat în mod de siguranţă, iar toate operaţiunile sale au fost încheiate, conform unui comunicat emis de Laboratorul de Propulsie Jet (JPL) al NASA.

După confirmarea dezafectării telescopului, managerul proiectului Spitzer, Joseph Hunt, a declarat misiunea acestuia încheiată oficial.

Lansat în anul 2003, Spitzer a fost unul dintre cele patru Mari Observatoare ale NASA, alături de telescopul spaţial Hubble, observatorul Chandra cu raze X şi observatorul Compton cu raze gama, scrie Agerpres.

Programul Marilor Observatoare a demonstrat importanţa utilizării diferitelor lungimi de unde ale luminii pentru a crea o imagine mai completă a universului, conform JPL. ''Spitzer ne-a învăţat despre aspecte cu totul şi cu totul noi ale cosmosului şi ne-a dus mulţi paşi mai departe în înţelegerea modului în care funcţionează universul, abordând întrebări despre originile noastre şi dacă suntem sau nu singuri", a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Directoratului pentru misiuni ştiinţifice al NASA.

''Totodată, acest Mare Observator a identificat câteva importante şi noi întrebări şi unele obiecte tentante pentru studii ulterioare, cartografiind o cale pentru cercetări viitoare. Cu siguranţă, imensul său impact asupra ştiinţei va dura mult peste sfârşitul misiunii sale'', a asigurat Zurbuchen.

Printre numeroasele sale contribuţii ştiinţifice, Spitzer a studiat comete şi asteroizi din sistemul solar şi a descoperit un inel neidentificat anterior în jurul lui Saturn, potrivit JPL.

Spitzer a fost conceput pentru a realiza observaţii în spectrul infraroşu, fapt care le permite oamenilor de ştiinţă să vadă dincolo de norii de praf cosmic care fac imposibile observaţiile cu telescoape în spectrul vizibil al luminii.

Telescopul a studiat formarea stelelor şi a planetelor, evoluţia galaxiilor din universul străvechi până în zilele noastre şi compoziţia prafului interstelar. De asemenea, s-a dovedit un instrument puternic pentru detectarea exoplanetelor şi caracterizarea atmosferelor acestora.

Una dintre cele mai cunoscute contribuţii ale lui Spitzer este detectarea celor şapte planete de mărimea Pământului din sistemul TRAPPIST-1 - cel mai mare număr de planete terestre găsite vreodată orbitând o singură stea - şi determinarea maselor şi a densităţilor acestora, conform JPL.

Noutăţile partenerilor

comentarii: