image
Sursa foto: Jurnal.md

Deținătorii de patente, la limita existenței în contextul crizei din țară: I-am pus copilului ultima bucată de pâine pe masă

Criza econimică din țară din cauza pandemiei de Covid-19 și indiferența statutului față de cei care și-au pierdut sursa de existență odată cu închiderea piețelor, duce la limită deținătorii de patente care nu mai au cu ce să-și hrănească familiile după ce și-au pierdut dreptul de a activa, și nu pot beneficia acum nici de ajutor de șomaj. Un exemplu este o deținătoare de patentă din Ștefan Vodă, care spune că „astăzi s-a ajuns la apogeul atunci când nu au ce pune copiilor pe masă și ultima bucată de mâine a fost lăsată pe mâine”.

Subiectul despre deținătorii despre patente și situația în care s-au pomenit a fost discutat aseară în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Până acuma, Guvernul încă nu a venit cu o soluție pentru cei peste 8.000 de deținători de patente care și-au pierdut locul de muncă odată cu închiderea zonelor comercial din țară.

Olga Ceapchii, deținătoare de patentă din Ștefan Vodă a intervenit telefonic în cadrul emisiunii, declarând că a ajuns la limita existenței, iar primarul din Ștefan Vodă i-a propus să facă un miting ca să-și exprime nemuțumirea, în pofida faptului că raionul este în carantină.

Să nu creadă cineva că cei care activează în bază de patentă sunt oameni care își permit luxul . Patentul în Republica Moldova înseamnă o luptă pentru existență pe care acum noi o pierdem, riscând să nu murim de coronavirus, ci de politicile inumane promovate de Dodon și de Guvernul Chicu. Noi nu ne-am eschivat de la plăți și de la taxem iar acum suntem călcați în picioare”, a declarat aceasta.

Expertul în econminie, Veaceslav Ioniță spune că patentarii trebuie acum în primul rând ajutați financiar.

„Trebuie găsită o posibilitate ca deținătorii de patente să poată să-și amâne plățile fiscale în baza legislației Nu este clar de ce ei au fost excluși din categoria celor care nu beneficiază de ajutorul de șomaj. Trebuie de venit cu recomandări și să avem o soluție pentru ei” , a declarat Ioniță.

Totodată, deputatul PPDA Dinu Plângău a propus ca patentarii să fie ajutați din donațiile care s-au acumulat până la acest moment, dar care încă nu au fost utilizate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: