image
Sursa foto: rg.ru

Putin: Rusia - „garant” al reglementării transnistrene; Acordurile energetice s-au bazat pe propunerile părţii moldoveneşti

Rusia acționează ca „garant al reglementării transnistrene”, iar în domeniul energetic respectă acordurile care s-au bazat pe propunerile părţii moldoveneşti. Sunt declarațiile președintelui rus Vladimir Putin care susține că Republica Moldova este „istoric apropiată” Federației Ruse.

„Suntem convinși că dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Moldova, istoric apropiată nouă, pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc, vine în întâmpinarea intereselor fundamentale ale popoarelor celor două țări. Rusia a acționat și continuă să acționeze ca un garant în reglementarea transnistreană”, a declarat Putin în cadrul prezentării acreditărilor de către ambasadorii străini.

Liderul de la Kremlin a comentat și relațiile energetice cu țara noastră.

„În materie de securitate energetică a Republicii Moldova, acţionăm în strictă concordanţă cu toate acordurile care s-au bazat pe propunerile părţii moldoveneşti”, a adăugat Putin.

Reamintim că președintele RM, Maia Sandu, a declarat imediat după ce a câștigat alegerile prezidențiale că Rusia trebuie să-și retragă trupele militare ruse și munițiile stocate ilegal pe teritoriul RM din stânga Nistrului.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile făcute de Maia Sandu și a transmis că „o schimbare a status quo-ului în Transnistria ar putea duce la o destabilizare”.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Federația Rusă este în favoarea retragerii forțelor de menținere a păcii din Transnistria, dar aceasta se poate face numai în anumite condiții.

Noutăţile partenerilor

comentarii: