image
Sursa foto: Igor Dodon/Facebook

Având o armată de ocupație pe teritoriul RM, Dodon se erijează în avocatul Rusiei; PD susține tacit aceste politici

Având o armată de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova cu peste 2000 de militari ruși, președintele Igor Dodon se erijează în avocatul Federației Ruse în fața instituțiilor UE și susține că Europa poate fi mai puternică dacă întreține relații strânse cu Moscova, iar RM ar avea doar de câștigat din acest dialog.

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Euronews. Președintele Igor Dodon a reiterat inițial ce a spus pe 29 ianuarie, curent, de la tribuna APCE, că este „adeptul unei Europe mari, de la Lisabona la Vladivostok”.

„Rusia ar putea ajuta Europa să fie mai puternică. Cred că aceasta este unica soluție de a face Europa mai puternică în fața tuturor provocărilor. Sunt sigur că dialogul va exista și inevitabil, această etapă a incertitudinii care există între acești doi mari jucători globali, va fi depășită. Dar noi, Republica Moldova, vom avea doar de câștigat din acest dialog”, a spus Dodon.

„Interesele comune în domeniul economic și în domeniul provocărilor la nivel global vor lega UE de FR. Să fim sinceri: o Europă puternică fără FR nu poate fi”, a mai spus șeful statului.

Solicitat de Jurnal md, comentatorul politic, Ion Tăbârță, susține că discursul lui Dodon nu este dictat de Chișinău, ci de Moscova și că anterior astfel de discursuri au mai rostit reprezentanții de la Tiraspol, și cei de la Kiev, pe timpul guvernării lui Ianukovici.

„Dacă nu ne-am deprins trebuie să ne deprindem că Igor Dodon, în calitate de șef al statului, promovează agenda și interesele FR, dar nu ale RM”, a spus Tăbârță.

El a menționat că MAEIE ar trebui să ia o atitudine critică față de astfel de declarații, dar nu poate face acest lucru având în fruntea sa un ministru obedient actualului regim.

„Am văzut declarațiile lui Aureliu Ciocoi. Moțiunea simplă de cenzură înaintată de deputații PPDA și PAS împotriva acestuia este întemeiată. La momentul actual diplomația noastră, din păcate, nu acționează în interesele cetățenilor acestui stat, ci în interesele Moscovei”, a spus Tăbârță.

Expertul mai observă că deși Igor Dodon și-a depășit de nenumărate ori atribuțiile sale instituționale, cât și pe cele constituționale, atunci când intervine în activitatea Guvernului și a Parlamentului, PD, care se declară partid proeuropean, nu reacționează nici într-un fel la aceste abateri:

„Democrații afirmă că susțin anumite acțiuni sociale și că susțin un guvern tehnocrat. Este evident că anumite acțiuni ale acestui Guvern și ale șefului statului nu se încadrează în logica acțiunilor de tip social, ci trec în zona politicii externe și a geopoliticii, ignorând interesul național al RM. Nu este clară poziția PD - ului, în ce barcă e? Se declară partid pro-european, dar susține tacit aceste politici antinaționale ale șefului statului, pe care acesta le promovează prin intermediul Guvernului”.

Expertul a mai menționat că ultimele declarații ale șefului statului demonstrează că se încearcă izolarea totală a RM pe plan internațional.

„Este clar că nu mai avem acea deschidere de pe timpul Guvernului Sandu, că nu mai suntem acceptați de nimeni. Vedem cu cine se întâlnește președintele Igor Dodon și ce întâlniri are premierul Ion Chicu, care dacă ar avea mai multă libertate poate ar proceda altfel. Astfel însă e constrâns să fie un fel de guvern personal al președintelui”, a spus expertul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: