image
Sursa foto: Jurnal.md

Vizita Maiei Sandu la Kiev, un act ferm de angajament; Țîcu: „Rusia are instrumente limitate pentru a ne închide gura”

Prin intermediul vizitei președintei Republicii Moldova în Ucraina, pentru prima dată de la începerea războiului declanșat de ruși în statul vecin la 24 februarie, se pare că Chișinăul oferă un semnal clar în privința susținerii poporului ucraineean, este de părere Octavian Țîcu, care și-a susținut poziția în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Octavian Țîcu este de părere că vizita Maiei Sandu la Kiev este un semnal foarte important din punct de vedere al comunicării, deoarece oferă cea mai solidă certitudine în legătura cu poziția Chișinăului vizavi de războiul început de Rusia în Ucraina. Astfel, nu mai plutește niciun fel de ambiguitate în jurul atitudinii Republicii Moldova față de conflictul de la hotarele țării.

„Până la această vizită, lucrurile au fost trase de păr. Guvernarea foarte timid s-a manifestat în legătură cu războiul din Ucraina. Pe unele segmente a dat dovadă de implicare și angajament, pe altele a fost extrem de reticentă. Această vizită schimbă situația, pentru că ea se întâmplă într-un context în care Republica Moldova are un fel de legitimitate. Adică statutul de țară candidat, intrarea sub umbrela Uniunii Europene împreună cu Ucraina a deschis porțile unui alt nivel al comunicării. Și vizita, din punctul meu de vedere, care s-a lăsat așteptată, ar fi fost mult mai curajoasă să fi fost mult mai înainte, atunci când a fost și a balticilor, și a polonezilor, și a altora care au fost”, a declarat Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale.

Totodată, acesta a adăugat că odată cu luarea unei poziții ferme, Republica Moldova nu are de ce să se îngrijoreze în privința unor consecințe imaginate cu care s-ar putea confrunta, întrucât Rusia nu ar avea cum să intrevină pentru a pedepsi anumite fapte sau declarații ale autorităților de la Chișinău. Iar scenariul unei escaladări este la fel de improbabil atâta timp cât regiunea Odesa va rezista.

„Acum, lucrurile se așază și putem vorbi, în sfârșit, de o anumită atitudine pe care o avem în acest război. Vreau să fie clar pentru toți: noi nu mai avem ce pierde în situația dată, noi nu mai avem de cine să ne temem. S-a terminat. În ceea ce privește regiunea transnistreană, atâta timp cât Odesa nu cade, nu va fi un atac, Transnistria nu-și dorește să lupte cu noi, iar Rusia are instrumente limitate la ora actuală pentru a ne închide gura”, a conchis Țîcu.

Totuși, Octavian Țîcu este de părere că lucrurile nu ar trebui să se oprească aici, odată cu profilarea definitivă a poziției Republicii Moldova, ci ar trebui să se solicite „armament pentru întreținerea neutralității”. În plus, în cazul unui pericol iminent din regiunea transnistreană, Republica Moldova va trebui să nu mai facă lucrurile „cu jumătate de măsură”, ci să vadă situația ca pe o șansă de a pune capăt unui conflict înghețat.

„Din moment ce avem o susținere plenipotențiară, inclusiv cu declarații foarte clare că ne putem înarma, că putem primi armament pentru întreținerea neutralității, trebuie să purcedem la chestia asta. Iar această poziție fermă, vă asigur, că ne-ar oferi posibilitatea de a discuta și cu regiunea transnistreană la un alt nivel. Așa cum au spus și ucrainenii, dacă avem probleme, ei sunt gata să apere și independența Republicii Moldova și să anihilăm zona asta, pentru că acest război ne oferă posibilitatea să scăpăm de această enclavă și să rezolvăm lucrurile la pachet. Dacă va exista, din punctul acesta de vedere, determinare și voință, lucrurile vor avansa, iar dacă nu, guvernarea va rămâne cu jumătăți de măsură și va fi în situații proaste, așa cum au fost cele de până acum”, a conchis Țîcu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: