image
Sursa foto: magistrat.md

Cine e noul procuror-șef al capitalei, vizat în mai multe cazuri scandaloase și numit după concursul cu un singur candidat

Procurorul Oleg Afanasii a fost numit astăzi procuror-șef al municipiului Chișinău, după ce din martie 2020 a deținut interimatul acestei funcții. Hotărârea a fost aprobată astăzi, de Consiliul Superior al Procurorilor, după ce Afanasii a fost unicul candidat care și-a depus dosarul la concurs.

Oleg Afanasii activează în organele de procuraturii de 18 ani, iar de-a lungul anilor a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice și anchete jurnalistice.

De exemplu, în semptembrie 2018, organizația Amnesty International a sesizat Parlamentul și instanțele de resort, denunțând modul în care au fost extrădați cei șapte profesori turci angajați ai liceelor „Orizont”. Cei de la Amnesty au afirmat că angajații SIS au comis mai multe încălcări, punând în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor expulzați, inclusiv a minorilor.

Răspunsul pe care l-a primit organizația internațională de la Procuratura Generală a fost semnat de procurorul Oleg Afanasii. Acuzatorul de stat le-a scris că nu a identificat abateri în acțiunile angajaților Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în ziua deportării celor șapte profesori turci declarați persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Într-un material realizat anterior de anticoruptie.md, Afanasii este numit și „supraveghetorul protestatarilor” și „revizor la Procuratura Anticorupție”.

„Oleg Afanasii este procurorul care îi întâmpina pe cei care veneau să protesteze la Procuratura Generală. Omul legii a fost surprins în timp ce îi cerea unui protestatar solitar pașnic din fața Procuraturii Generale autorizație de la primărie pentru a protesta, deși acest lucru nu este prevăzut în legislație. Oleg Afanasii a figurat și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, fiind unul din procurorii care, la indicația lui Alexandr Stoianoglo, au efectuat la finele anului 2019 controlul la Procuratura Anticorupție. Întâmplător sau nu, Afanasii a făcut parte din grupul condus de consăteanul său, Ruslan Popov”, se spune în investigație.

Oleg Afanasii a mai fost vizat într-o anchetă realizată de Centrului de Investigații Jurnalistice în 2015, pe când deținea funcția de șef-adjunct al Procuraturii sectorului Centru din Chișinău. Autorii investigației scriau că Mariana Afanasii, soția procurorului, deținea o firmă în domeniul comerțului, cu sediul în casa socrului său din oraşul Ialoveni.

În anchetă se mai arăta că întreprinderea îşi desfăşura activitatea în capitală, pe bd. Mircea cel Bătrân, unde se afla o staţie pentru transportul public, și unde, de fapt, activa și o firmă ce aparține fratelui procurorului, Ion Afanasii, care a reuşit să ia în arendă de la Primăria capitalei terenul de la această adresă, iar ulterior chiar să-l privatizeze.

Inițial, pentru tot teritoriul, familia procurorului a fost obligată, în urma unui contract încheiat cu municipalitatea, să plătească arenda anuală de doar 1.085 de lei. Între cele două părţi a apărut un litigiu, pentru că firma nu ar fi plătit arenda. Până la urmă însă, firma familiei procurorului a câştigat procesul, pe motiv că juristul Primăriei nu s-a prezentat la procesul de judecată.

Oleg Afanasii spunea ulterior că fratele său este antreprenor timp de mai mulți ani și după publicarea anchetei a avut de suferit. „Jurnaliștii nu au înțeles corect atunci. Mi-au atribuit mie afacerea fratelui, doar pentru că soția mea lucra acolo”, a precizat procurorul.

Iar potrivit unei declarații de avere din 2018, soția procurorului avea venituri salariale și de la o rețeau de magazine în care pachetul majoritar de acțiuni era deținut de Mihail Aizin, alias Kitaeț, decedat anul trecut.

Afanasii deține în proprietate o casă de 132,9 metri pătrați, evaluată la 128,9 mii de lei, care i-a fost donată în 2007. Pe lângă casă se mai află o construcție auxiliară, de 27,6 metri pătrați, și un garaj, de 30,6 metri pătrați, potrivit declarației de avere și interese personale.

Gospodăria este situată în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni unde locuiește și adjunctul procurorului general, Ruslan Popov.

Anterior, Afanasii a declarat pentru Anticorupție.md că gospodăria a aparținut bunicilor și a fost moștenită de părinții săi, care ulterior i-au donat-o. Omul legii recunoaște că după primirea donației, a investit în reconstrucția imobilelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: