image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova ar putea deveni stat candidat la UE în iunie; Europarlamentar: „Am speranța că va fi un rezultat pozitiv”

Republica Moldova ar putea deveni stat candidat la aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii iunie a acestui an, atunci când va avea loc ședința Consiliului European. „Am speranța că acest proces se va termina cu un rezultat pozitiv pentru R. Moldova. Sper că acel moment va fi unul în care să fie recunoscut statutul de candidat pentru R. Moldova”, a declarat aseară la Jurnal TV europarlamentarul român Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru RM.

Europarlamentarul a vorbit despre îngrijorările de la Bruxelles și despre pașii pe care urmează să-i întreprindă înaltele instituții UE în raport cu Republica Moldova, pași care, de altfel, au fost accelerați.

„Îngrijorări sigur există, încă de săptămâna trecută, când s-au produs acele incidente de securitate în regiunea transnistreană. Dovada acestor îngrijorări este că în această săptămână vom dezbate și vom adopta în plenul Parlamentului o rezoluție care nu era inițial prevăzută pentru agenda de plen. Faptul că a fost introdusă în ultimul moment demonstrează atenția politică majoră și îngrijorările de aici pentru ceea ce se întâmplă la Chișinău. Însă nu aș vrea să mergem pe speculații și să intrăm în scenarii care să ne ducă în zona de a ghici ce se va întâmpla sau ce nu se va întâmpla. Apelul la calm pe care am văzut că l-au dat autoritățile de la Chișinău este un apel pe care trebuie să-l ascultăm, să-l respectăm și să facem tot ce ține de noi ca să descurajăm orice încercare de a destabiliza securitatea Moldovei”, a declarat europarlamentarul Dragoș Tudorache, în cadrul talk-show-ului „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În afară de rezoluția care urmează să fie adoptată, săptămâna aceasta ar urma să fie votat în Comisia de afaceri externe și raportul elaborat de Dragoș Tudorache cu privire la Republica Moldova.

„Suntem în faza finală de adoptare a raportului pe care eu l-am pregătit și care va conține practic toate elementele în implementarea Acordului de Asociere și în general a relațiilor între UE și RM. El va fi votat în Comisia de afaceri externe chiar în această săptămână. Și, aștept confirmare, este foarte posibil să avansăm adoptarea lui în plen. Inițial era prevăzută adoptarea în plen în luna iunie. Dar e foarte posibil, tocmai datorită segmentului de urgență pe care toți îl simțim, să adoptăm acest raport în luna mai”, a mai spus europarlamentarul.

Dragoș Tudorache s-a referit și la etapa la care se află țara noastră în ce privește procesul de obținere a statutului de stat candidat la aderare.

„Deși avem și acest raport, adoptăm și această rezoluție, arată că suntem nu doar preocupați, dar intenționăm ca la nivelul Comisiei Europene să fie analizate răspunsurile date în chestionarul pe care Republica Moldova l-a furnizat și în baza acestor răspunsuri și a acestor evaluări, va urma o recomandare pe care Comisia Europeană o va face către Consiliu. Această recomandare va fi luată în discuție de Consiliul European în iunie, deci practic acela este momentul, pe final de iunie, în care vom vedea care este mesajul pe care Uniunea Europeană îl va da Ucrainei, Moldovei.

Eu sper, având în vedere toate eforturile făcute și pe partea Chișinăului, și pe partea Bruxellesului, că acel moment va fi un moment de fast pentru Republica Moldova, un moment care să confirme și așteptările politice de la Chișinău și să fie recunoscut statutul de candidat pentru R. Moldova. (...) Nu vreau să dau pronosticuri, dar, cum am spus deja, am speranță că acest proces se va termina cu un rezultat pozitiv pentru R. Moldova. Rămâne să vedem la final de iunie dacă toate aceste așteptări și toate aceste eforturi diplomatice, administrative și politice vor fi încununate cu succes”, a punctat europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Noutăţile partenerilor

comentarii: