„Rolul acestor rapoarte este de a oferi atât publicului, cât şi persoanelor interesate, în special organelor electorale, autorităţilor publice, în speţă Parlamentul şi Guvernul, sugestii să întreprindă măsuri aşa încât astfel de situaţii negative să nu mai fie admise”, a menţionat Pavel Postică, la TVR Moldova.

Polina Panainte, secretara Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte, spune că Coaliţia a calificat actualele alegeri ca fiind „incorecte şi parţial libere”.

„Misiunea OSCE, în raportul său, a folosit un limbaj mai diplomatic dat fiind faptul că aceste rapoarte sunt considerate prioritare de către Uniunea Europeană şi când UE vine să se expună asupra unui proces electoral, face referire la aceste rapoarte. Ştim că UE a condiţionat asistenţa financiară pentru Republica Moldova de aceste alegeri. Respectiv, o formulare mai generală şi cu posibilitatea de a fi interpretată şi pozitiv lasă mai multă discreţie în dialogul dintre UE şi Republica Moldova”, a spus ea.

Sorina Macrinici, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice, este de părere că majorarea numărului de secţii de votare peste hotare nu a avut impactul necesar pentru că nu a reflectat necesităţile şi criteriile prevăzute de CEC. Potrivit ei, această chestiune trebuie pusă pe masa viitorului Parlament pentru a fi discutată. Sorina Macrinici consideră că în Republica Moldova trebuie modificată practica şi modul de implementare a legislaţiei electorale pentru că există probleme destul de mari la acest capitol.