image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea avocaților lui Plahotniuc pivind legea „condamnării în lipsă”

Dosarul în care Vladimir Plahotniuc este învinuit în frauda bancară poate merge mai departe. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea avocaților acestuia cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea „condamnării în lipsă”.

„Aceasta înseamnă că judecătorul de instrucție poate autoriza finalizarea urmăririi penale în cazul lui Plahotniuc. Respectiv, acesta va putea fi trimis în judecată”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Șeful de la Justiție a îndemnat procurorii să fagă demersurile similare și în cazul altor fugari.

„Deoarece nu mai există nicio piedică de ordin legislativ sau de alta natură, aștept de la procuratură să facă demersuri similare în cazul tuturor fugarilor suspectați că au comis infracțiuni. Astfel încât fiecare din ei să fie deferit justiției și pedepsit pe măsura faptei comise”, a menționat Litvinenco.

Precizăm că, pe 22 august, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc. După ce a analizat materialele prezentate de procuror, pe 6 septembrie, avocatul învinuitului a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: