image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu a întors Parlamentului strategia privind independența justiției: Nu ne permitem legi care nu aduc schimbări reale

Președintele Maia Sandu a întors Parlamentului pentru reexaminare legea pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

„În viziunea mea o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie”, a argumentat Maia Sandu.

Mai exact, președintele RM consideră că în legea votată în noiembrie 2020 nu este prevăzută implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție, dar și asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor.

Totodată, în strategie lipsește elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica.

„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a menționat Maia Sandu.

Amintim că Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 a fost votată de 49 de deputați PSRM și platforma „Pentru Moldova”. Platforma DA și PAS nu au susținut proiectul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: