image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari îi răspunde lui Candu: „Niciodată nu vom ascunde informația și nu vom face târguri cu escroci”

Președintele comisiei de anchetă privind furtul miliardului, Alexandru Slusari, consideră că reacția lui Andrian Candu care l-a amenințat cu judecata denotă frică față de activitatea comisiei.

„De ce turbă democrații? De ce Candu în mod isteric mă amenință cu judecata? Răspunsul este unul foarte simplu. Frică și disperare! Aceste două sentimente îi domină pe mulți democrați și în primul rând pe finul Al Capone din Grozești. Înseamnă că Comisia de anchetă pe furtul merge pe linia corectă.

Ei sunt deprinși că Comisiile parlamentare de anchetă de regulă au fost niște entități de buzunar pentru guvernare. Menirea lor era fie de declanșare a unor procese obscure împotriva intereselor statului sau opoziției, cum au fost Comisiile Reidman cu BEM și Vremea cu Open Dialog, fie de dat arbori în situația de revoltă maximă, cum a fost Comisia Răducanu în 2015. Toate materialele trebuia să fie secretizate. Membrii Comisiei nu au avut dreptul să vorbească public”, a declarat Alexandru Slusari.

„Acum cei care s-au deprins să rezolve toate problemele țări de sub masă nu pot înțelege altă paradigmă în cadrul Comisiei noastre de anchetă, care activează public, a făcut peste 80 de demersuri, a audiat deja 23 de persoane, colaborează cu serviciile speciale din SUA și cu oameni care mulți ani au tăcut”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

În opinia sa, Candu a crezut că membrii comisiei vor trece cu vederea faptul că acesta a participat la „tranzacția secretă în 2011 cu multiple active financiar-bancare”.

„Dânsul a sperat că Comisia nu va observa insistența lui de a promova ideea acordării garanțiilor de stat pentru cele trei bănci, furate în plina zi sub nasul guvernării. El vorbea de filtre care nu există pentru repartizarea banilor statului și a "uitat" de administrația specială de stat la acele bănci. Rezultat? Minimum 13,5 miliarde lei au fost sustrași din cele trei bănci în două săptămâni după acordarea garanțiilor. Noi, cei din Comisia, nu suntem procurori și judecători. Dar nimeni nu ne poate interzice dacă constatăm anumite lucruri, imediat le documentăm și le expediem organelor de anchetă. Niciodată nu vom ascunde informația și nu vom face târguri cu escroci”,a conchis Slusari.

Precizăm că președintele comisiei de anchetă privind furtul bancar, Alexandru Slusari, a anunțat în această săptămână că a expediat o solicitare organelor de drept prin care a cerut anchetarea fostului premier Iurie Leancă, a ex-guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, a fostului ministru al Economiei, Andrian Candu, precum și a ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu.

Potrivit comisiei de anchetă, cei vizați sunt responsabili de scoaterea din trei bănci a miliardelor, care au fost acordate în baza garanțiilor de stat.

În solicitarea expediată instituțiilor de drept, membrii comisiei au subliniat că promotorul principal al acordării garanțiilor de stat în cadrul Guvernului a fost Andrian Candu, pe atunci ministru al Economiei, care insista și încerca să-i convingă pe toți participanții că există filtre la acordarea banilor din creditele de urgență și nu vor avea loc abuzuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: