„Activitatea Parlamentului trebuie să intre pe făgaș normal”, a declarat Greceanâi, precizând că nu vor fi incluse în agenda ședințelor în plen acele proiecte care nu au raport sau coraport al comisiei de bază, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului, dar și acele care nu au avizul Guvernului, dacă este cazul.

„Proiectele care nu au rapoarte nu pot fi incluse decât la propunerea Birolului Permanent, dacă Parlamentul nu decide altfel. Deci mențiunea că nu o să puneți la vot, nu este tocmai juridică”, a menționat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Zinaida Greceanâi a cerut șefului Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Ion Creangă, să se expună.

„Regulamentul stabilește că, de regulă, proiectele nu se includ pe agendă fără aviz. În cazuri excepționale, Parlamentul poate vota altfel”, a explicat Creangă.

În acest context, deputatul Iurie Reniță a acuzat-o pe Greceanâi că, deși face apel la respectarea regulamentului Parlamentului, este cea care îl încalcă.

„Nu o singură dată ați cerut ca activitatea Parlamentului să intre pe un făgaș normal, dar constatăm că orice deplasare peste hotare sau teritoriu a dvs. care coincide cu joi sau vineri, este urmată de anularea ședințelor în plen care pertuberează activitatea”, a spus Reniță

Deputatul a amintit că, potrivit regulamentului, în lipsa președintelui Parlamentului, ședințele plenare sunt organizate și conduse de vicepreședinții Parlamentului.

„Nu putem permitem ca un singur partid să privatizeze Parlamentul. Parlamentul nu poate fi privatizat ca hotelul Codru”, a adăugat Iurie Reniță.

„Nu-mi amintesc să fi amânat ședințele din acest motiv”, a spus Zinaida Greceanâi.

Precizăm că Parlamentul s-a întrunit astăzi în prima ședință plenară din cadrul sesiunii de primăvară 2020.