image
Sursa foto: punctul.md

DOC EXCLUSIV: Fratele lui Dodon, implicat într-o schemă cu gaze prin care sunt furate întreprinderi de stat

Persoane din anturajul lui Igor Dodon, inclusiv fratele acestuia Alexandru Dodon, sunt implicate într-o schemă frauduloasă prin care gazele naturale sunt livrate întreprinderilor de stat la un preț umflat. Banii obținuți în urma schemei sunt utilizați pentru procurarea bunurilor de lux sau sunt acordate împrumuturi fondatorilor și administorului unei firmei implicate.

Informațiile se conțin într-o notă informativă a unei instituții de stat din Republica Moldova, în posesia căreia a ajuns redacția noastră.

Mai exact, este vorba de întreprinderea „SD Energy Engineering Group”, cu sediul în Ialoveni, controlată din umbră de fratele lui Igor Dodon.

Potrivit notei informative, compania procură gaz de la „Transautogaz” SRL la prețul de 4,06 lei pentru un metru cub, inclusiv cheltuielile pentru transport. Ulterior, gazul este livrat la un preț mai mare către diverși agenți economici, preponderent întreprinderi de stat, acestea fiind astfel prejudiciate.

Cea mai mare cantitate de gaz este procurată de Î.S. „Fabrica de Sticlă”, la un preț de 4,34 de lei. Franzeluța procură gazul de la firma controlată de fratele lui Dodon la prețul de 4,16 lei, S.A. „Macon” - 4,13 lei, „Incomlac” - 4,12 lei, „Apă-Canal Chișinău” - 3,96 de lei.

Între timp, „Transautogaz” livrează direct gaze naturale companiilor care activează în același domeniu, precum „IM Glass Container Company” la prețul de 3,79 de lei, „Zernoff” - 3,66 lei, prețul fiind mult mai mic.

Potrivit sursei citate, unul dintre fondatorii companiei implicate în schema cu gaz este Alexandru Chiriac care, în ultimii ani, a fost văzut destul de des în compania unor persoane foarte apropiate din anturajul lui Igor Dodon. În martie curent, Alexandru Chiriac a devenit proprietarul unui Mercedes GLE 450, anul producerii 2020, pe care l-a transmis în chirie soției lui Alexandru Dodon.

Conform datelor de la Fisc, firma are zece angajați care primesc salarii între 26 de mii de lei și 60 de mii de lei. În ultimul an, „SD Energy Engineering Group” a recepționat peste 68 de milioane de lei de la mai multe întreprinderi de stat. Cu o parte din bani, mai exact peste 9 milioane de lei, a fost procurat un oficiu luxos cu o suprafață de 363 de metri pătrați pe bulevarul Ștefan cel Mare. Totodată, peste 850 de mii de lei au fost cheltuiți pentru un automobil Land Rover Discovery. Alte 1,3 milioane de lei a ajuns sub formă de împrumut la Alexandru Chiriac.

De menționat că, până la fondarea „SD Energy Engineering Group” în decembrie 2019, gazele naturale era livrate direct de către Moldovagaz către agenții economici.

Potrivit aceleași note informative, astfel de scheme infracționale de intermediere, controlate de oamenii afiliați lui Igor Dodon și PSRM sunt și la achiziția contoarelor de gaz prin intermediul „Multienergo” SRL, prețul final pentru marfa livrată către „Chișinău-Gaz” fiind majorat artificial.

Astfel, doar în ultimul an „Chișinău-Gaz” a transferat pentru contoare de gaz către „Multienergo” peste 104 milioane de lei.

schemăschemă

Noutăţile partenerilor

comentarii: