image
Sursa foto: AP

Dodon, criticat pentru faptul că a dezvăluit numele persoanei infectate cu coronavirus: „Este un abuz grav”

Gestul președintelui Igor Dodon, care a dezvăluit numele pacientei infectată cu Coronavirus, este grav și iresponsabil și ar trebui analizat de organele competente, inclusiv de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității. Opinia aparține președintei Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac. De aceeași părere este și fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, care precizează că pacienta sau rudele ar putea da în judecată autoritățile medicale pentru faptul că i-au divulgat identitatea.

Președintele Igor Dodon a dezvăluit azi numele persoanei infectată cu Coronavirus, revenită sâmbătă din Italia. Întrebat despre informația apărută în presa din România, precum că un cetățean român infectat cu coronavirus se află pe teritoriul Republicii Moldova, Dodon a dezvăluit numele pacientei și a declarat că ea ar putea avea și cetățenie română, acesta fiind unicul caz de Covid 19 înregistrat pe teritoriul RM.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a reclamat în repetate rânduri anterior că Legea privind protecția datelor cu caracter personal este interpretată abuziv și foarte des limitează accesul jurnaliștilor la informații. În cazul dat Dodon trebuia să respecte legea, dar nu a făcut-o.

Cornelia Cozonac consideră că gestul de azi a lui Igor Dodon, prin care a dat publicității numele persoanei infectată cu coronavirus, este grav, cu atât mai mult că acesta ocupă o funcție importantă în stat.

„În primul rând, asupra cazului acestei femei se răsfrânge Legea privind datele cu caracter personal, care prevede că datele despre sănătate sau din registrele medicale sunt protejate de această lege. În al doilea rând, este vorba despre o femeie aflată într-o situație vulnerabilă și, dacă e să luăm în calcul valul de comentarii de ură care s-a abătut asupra ei, declarațiile președintelui o dezavantajează și mai mult și ea ar putea să fie atacată și în continuare, inclusiv, fizic”, afirmă sursa citată.

Președinta Centrului atrage atenția și la faptul că femeia suferă de mai multe maladii, cum ar fi diabet, hipertensiune, și la auzul unor astfel de informații starea ei de sănătate ar putea sa se agraveze.

„Eu nu exclud că președintele Dodon a făcut-o în mod intenționat, pentru că femeia are un nume similar cu unul dintre potențialii contracandidați ai lui Dodon la alegerile prezidențiale din acest an și Dodon ar vrea să facă transfer de imagine de la acest caz și în felul acesta să-i creeze un dezavantaj. Gestul lui Dodon este grav și iresponsabil și ar trebui analizat de organele competente, inclusiv de Consiliul Nediscriminare”, a mai spus șefa CIJ.

La rândul său, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, consideră că dezvăluirea datelor cu caracter personal din fișa medicală de către un șef de stat este un gest foarte grav.

„Este președinte și nu ar putea fi tras la răspundere, dar femeia este în drept să-l acționeze în judecată, cu atât mai mult că toată lumea a blamat femeia aceasta, s-a creat un val de presiune extraordinar de mare asupra ei si a familiei sale. În general, specialiștii în comunicare în situații de criză recomandă ca politicienii să nu se implice în acest domeniu”, a spus Ala Nemerenco.

Potrivit ex-ministrei Sănătății, orice informație despre starea pacienților este confidențială. Chiar si atunci când responsabilii de la ministerul Sănătății au filmat trebuia să pună un paravan.

„Era relevant să vedem condițiile medicale, dacă sunt echipamente pentru medici, boxe, nu trebuia supusă unui stres suplimentar pacienta”, a spus Nemerenco.

„Atunci când jurnaliștii solicită o informație de interes public pe care autoritățile nu au interesul să o ofere, fac trimitere, deseori abuziv, la Legea datelor cu caracter personal. În cazul dat, Dodon trebuia să respecte datele cu caracter personal, dar el le-a dezvăluit. Femeia nu a avut restricții de a călători. Personal m-am informat și am înțeles că în Italia a trecut scanerul, dar nu avea febră, deoarece primea tratament. Guvernanții nu fac ceea ce trebuie să facă, dar comit una după alta un șir de gafe. În cazul dat, pacienta sau rudele ei ar putea da în judecată autoritățile medicale pentru faptul că i-au divulgat identitatea”, a mai spus Ala Nemerenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: