image
Sursa foto: newsin.md

„Regele umorului", Gheorghe Urschi, împlinește astăzi 72 de ani

Umoristul Gheorghe Urschi, împlinește astăzi 72 de ani. „Regele umorului”, cum este supranumit pentru performanțele înregistrate, a știut să înveselească lumea cum doar Urschi o putea face și a înscris în umorul românesc din partea stângă a Prutului, pagini de aur memorabile.

Gheorghe Urschi, în calitatea sa de scriitor, actor, regizor scenarist și umorist, este apreciat de toată lumea. Este un adevărat Artist al Poporului, iubit și prețuit de oameni.

Gheorghe Urschi s-a născut în 1948, în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. Gheorghe Urshi este cetățean de Onoare al municipiului Chișinău și Cavaler al Ordinului Republicii.

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: Mezinul, Vom trăi și vom vedea, Testamentul, Testamentul - 2, Doi cocori, două viori, Și iar Chirița! și o duzină de piese pentru copii; pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele. Testamentul este un record pentru scena basarabeană - se joacă de 25 ani.

Maestrul umorului a devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80-’90 cu Maria Urschi, soție și o mare actriță și duetele cu Iurie Sadovnic, cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care juca alături de actorii Vitalie Rusu, Gheorghe Pârlea și alții.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel.

La 20 iulie 2012 i-a fost conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Din 26 august 2019 Gheorghe URSCHI este Laureat al Premiului Național.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: