image
Sursa foto: gofundme.com

Șansa la o viață normală pentru Maxim Donica, un copil de 4 ani care suferă de autism, costă 15.000 de euro

15.000 de euro - atât costă șansa la o viață normală pentru Maxim Donica, un băiețel de 4 ani și jumătate care suferă de autism și are nevoie de un tratament efectuat în Austria. Pentru Carolina și Alexandru Donica, părinții acestui copil, cea mai mare dorinţă este de a-și vedea fiul sănătos, bucurându-se de fiecare clipă. Şansa lui la sănătate depinde acum de implicarea și ajutorul oamenilor.

Blond, cu ochii albaștri și mereu zâmbitor. Privindu-l dintr-o parte nici prin gând să-ți treacă că un copil atât de inocent și vesel suferă de autism. Pentru el însă viața acum practic s-a oprit în loc. Nu conștientizează multe lucruri pentru vârsta lui și uneori se simte singuratic. Semenii de vârsta lui nu-l înțeleg și le este greu să îl accepte. Acasă, împreună cu surioara și frățiorul mai mic, se simte în siguranță și fericit. Mama lui Maxim, Carolina, povestește că cea mai grea povară pentru ea este să vadă cum băiețelul ei este ignorat de cei din jur.

„Primele semne le-am observat la 2 ani, când Maxim a început a nu reacționa la unele indicații. La un moment dat ne-am pus întrebarea că, poate are ceva probleme de auz. Imediat am mers și am făcut investigații dar ni s-a spus că aude 100%. După aceasta, am primit răspunsul de la alt specialist căci copilul nostru are elemente de autism - o tulburare caracterizată prin deprecierea interacțiunilor sociale, de comunicare, modificări ale dispoziției, anxietate, comportament repetitiv, deprecieri metabolice și probleme digestive. Cauzele rămân deocamdată necunoscute", a spus Carolina, mama băiatului.

Cu toții cunoaștem cazuri dramatice, familii cu copii cu nevoi speciale care luptă ani de zile sau chiar toată viața cu indiferența societății. Niciodată nu știm ce ne rezervă viitorul, iar o astfel de noutate este o grea povară pentru părinți. Doar ei cunosc gustul amar al fricii, neputinței și tristeții.

„A fost un șoc enorm, lacrimi, nu puteam crede că copilul nostru ar putea avea această tulburare, care îl face puțin diferit de semenii săi. Rudele, apropiații au reacționat ca și noi, evident. S-au întristat, dar este în continuare iubit de toată familia. Faptul că este puțin diferit nu i-a încurcat să îl accepte și să-l iubească la fel de mult ca înainte. Cel mai greu lucru pentru un părinte cu un copilaș cu autism este de a vedea atitudinea altor copii, ei nu înțeleg că ei sunt la fel ca și toți și au nevoie de socializare, de joacă", a adăugat Carolina Donica.

FacebookMaxim Donica are nevoie de ajutor

Speranța a venit de la o clinică din Europa, însă costurile sunt cu mult peste posibilităţile financiare ale părinţilor

„Avem nevoie de transplant de celule stem, o procedură care se efectuează peste hotare în Austria (Viena). Costul acestui tratament este de 15.000 de euro - o sumă enormă pentru familia noastră. Fiind în construcții cu casa și încă doi copilași de întreținut, nu ne putem permite singuri. De aceea, apelăm la oamenii cu inima bună să ne ajute", spune mama băiatului.

Modalități de a dona:

MCharity

Facebook

GoFundMe

Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în Republica Moldova indică o creştere continuă a numărului acestora. Autismul este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani și implică toate palierele de dezvoltare - cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: