image
Sursa foto: Profimedia

Astronauții pierd în spațiu masa osoasă pe care ar pierde-o în zeci de ani pe Pământ (studiu)

Astronauții pierd în doar câteva luni petrecute în spațiu masa osoasă pe care ar pierde-o în câteva zeci de ani pe Pământ, demonstrează un nou studiu publicat în jurnalul Scientific Reports, potrivit The Guardian. Cu cât şederea pe orbită este mai lungă, cu atât sistemul osos este mai deteriorat, spun cercetătorii, care atrag atenția că această descoperire ar putea fi „o mare îngrijorare” pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Cercetările anterioare au arătat că astronauții își pierd 1 până la 2% din densitatea osoasă pentru fiecare lună pe care o petrec în spațiu, deoarece lipsa gravitației le elimină presiunea de pe picioare atunci când vine vorba de a sta în picioare și de a merge.

Pentru a afla cum se recuperează astronauții odată ce picioarele lor sunt înapoi pe Pământ, un nou studiu a scanat încheieturile și gleznele a 17 astronauți înainte, în timpul și după o ședere pe Stația Spațială Internațională.

Coautorul studiului Steven Boyd de la Universitatea din Calgary din Canada și directorul Institutului McCaig pentru Sănătatea Osoasă și Articulațiilor a spus că densitatea osoasă pierdută de astronauți este echivalentă cu cantitatea pe care și-ar fi pierdut-o pe parcursul mai multor decenii dacă s-ar fi întors pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit că densitatea osoasă a tibiei a nouă astronauți nu și-a revenit pe deplin după un an pe Pământ – și încă le lipsea o masă osoasă de aproximativ un deceniu.

Astronauții care au plecat în cele mai lungi misiuni, care au variat între patru și șapte luni pe Stația Spațială Internațională, au fost cei mai lenți în refacere. „Cu cât petrec mai mult timp în spațiu, cu atât pierd mai mult os”, a spus Boyd pentru AFP.

Boyd a spus că este o „mare îngrijorare” pentru viitoarele misiuni pe Marte, care i=ar putea face pe astronauți să petreacă ani de zile în spațiu .„Vor continua lucrurile să se deterioreze în timp sau nu? Nu știm”, a spus el. „Este posibil să ne stabilizăm după un timp, sau să continuăm să pierdem os. Dar nu îmi pot imagina că vom continua să-l pierdem până nu mai rămâne nimic”.

Un studiu efectuat în 2020 a arătat că în timpul unui zbor spațial de trei ani către Marte, 33% dintre astronauți ar fi expuși riscului de a dezvolta osteoporoză.

Imponderabilitate care apare în spațiu este „cea mai periculoasă stare de inactivitate fizică”, a declarat Guillemte Joklin Koch, șeful cercetării medicale la agenția spațială franceză CNES. „Chiar și cu două ore de mișcare pe zi, este ca și cum ai fi țintuit la pat celelalte 22 de ore”, a spus medicul, care nu a făcut parte din studiu.

Noul studiu care a fost postat în Scientific Reports a arătat, de asemenea, cum zborul spațial modifică structura oaselor în sine.

Boyd a spus că dacă te-ai gândi la oasele unui corp precum Turnul Eiffel, ar fi ca și cum unele dintre bielele metalice care țineau structura împreună s-ar fi pierdut.

„Când ne întoarcem pe Pământ, îngroșăm ceea ce a mai rămas, dar nu facem cu adevărat tije noi”, a spus el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: