image
Sursa foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Tabăra „da” obţine o victorie zdrobitoare în referendumul din Macedonia, marcat de un absenteism puternic

Tabăra ”da” a obţinut o victorie zdrobitoare, duminică, în referendumul marcat de un puternic absenteism, organizat pentru ca macedonenii să se pronunţe asupra schimbării numelui ţării cu scopul de a se reconcilia cu Grecia şi a se ancora în Europa, relatează AFP.

90,72% dintre alegătorii care au participat la scrutinul consultativ au aprobat noua denumire de ”Republica Macedonia de Nord” a micului stat din Balcani, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorale după numărarea a aproape jumătate din sufragii (43,57%) din sufragii, iar 6,26% au votat împotrivă, scrie News.ro.

”Cred că imensa majoritate a cetăţenilor care au votat au ales calea europeană”, a declarat anterior, într-o conferinţă de presă, premierul social-democrat Zoran Zaev.

El nu a evocat însă absenteismul puternic - două treimi dintre alegători nu s-au prezentat la vot cu o jumătate de oră înainte de închiderea secţiilor de votare, potrivit ultimului bilanţ furnizat de Comisia Electorală.

Zoran Zaev a părut că vrea să-şi contracareze astfel, din scurt, opoziţia, care ar putea ataca legitimitatea scrutinului, insistând asupra acestui punct.

El a declarat că speră ca deputaţii opoziţiei de drepta (VMRO-DPMNE) ”să respecte voinţa democratică a cetăţenilor” şi să ratifice ratifice în Parlament acordul. Altfel, el a anunţat că va organiza ”alegeri parlamentare anticipate”.

În vederea acestei ratificări cu o majoritate de două treimi, Zoran Zaev şi aliaţii săi din partide ale minorităţii albaneze (20 până la 25% din cei 2,1 milioane de locitori ai acestei ţări majoritar slave) au nevoie de voturile a aproximativ zece deputaţi de dreapta.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: