image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

Ion Chicu sare la gâtul lui Dodon și face praf mai multe inițiative economice ale lui și ale PSRM-ului

Fostul premier Ion Chicu critică dur inițiativa PSRM de a propune repetat spre aprobare proiectul abrogării legii miliardului, lege declarată anterior neconstituțională de Curtea Constituțională. Drept inacceptabilă este considerată de către Ion Chicu și inițiativa lui Igor Dodon de a împrumuta bani de la BNM pentru a ajuta cetățenii și mediul de afaceri pe perioada stării de urgență.

Chicu califică aceste intenții drept populisme, care ar deteriora relația țării noastre cu partenerii financiari externi și ar știrbi din imaginea Republicii Moldova pe plan internațional.

Politicienii sunt în campanie electorală permanentă, iar populismul nu cedează nici a doua zi după alegeri. Rata dobânzii pe care Guvernul o plătește de 5% nu este justificată, e posibil să fie diminuată. Nu am văzut proiectul socialiștilor ca să spun dacă e bun sau rău, dar dacă se merge pe aceeași abordare ca să fie iertată o datorie, ea nu poate fi acceptată, ea va duce la colapsul statului”, a spus Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Chicu s-a arătat critic și față de intenția lui Igor Dodon de a împrumuta de la Banca Națională cel puțin 10 miliarde de lei pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile să facă față restricțiilor impuse de starea de urgență.

Practica de a te împrumuta de la o Bancă Centrală este una care a rămas în istorie, asta ar însemna să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă. Este o practică vicioasă, inacceptabilă, care lovește în imaginea Republicii Moldova pe plan extern, asta ar afecta și relația noastră cu instituțiile financiare internaționale. O astfel de abordare nu poate fi justificată în nicio circumstanță”, a mai spus Ion Chicu.

Fostul premier a calificat drept o încercare de a obține capital politic și proiectul PSRM prin care s-a reușit creșterea coeficientului de indexare a pensiilor.

Zilele astea am mai văzut un precedent inacceptabil, când Parlamentul a votat rectificarea bugetului fără avizul Guvernului, alocând 600 de milioane pentru indexarea pensiilor, și asta este un populism cras, deși înțeleg tendința de a oferi pensionarilor mai mult, cred că mai urmează și alte inițiative populiste de acest gen”, a spus Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: