image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

PAS cere Guvernului să vină cu un alt proiect de buget şi politică fiscală

Fracțiunea PAS cere Guvernului să retragă proiectul legii bugetului şi politicii fiscale şi să propună Parlamentului proiecte noi, care să corespundă necesităților oamenilor. Președintele Fracțiunii PAS, deputatul Igor Grosu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că guvernarea vine cu aceste documente importante în grabă, ca Igor Dodon să reuşească să le promulge în ultimele zile de mandat.

„Circa 60 de mii de oameni şi-au pierdut locurile de muncă, iar o treime din întreprinderile mici şi mijlocii sunt în prag de faliment. Guvernarea, în loc să ajute aceşti oameni, continuă cu scheme de promovare a unor oameni compromişi şi legi făcute doar pentru grupurile de interese. Dodon şi Chicu au lăsat cetăţenii şi agenţii economici de izbelişte şi nu le-au acordat suport adecvat pentru menţinerea pe linia de plutire, iar acum au tupeul să vină în Parlament cu o politică bugetar fiscală şi un proiect de buget rupte de realitate care vor continua să aprofundeze criza şi vor lăsa oamenii fără locuri de muncă”, a spus Igor Grosu, citat de IPN.

Potrivit lui, proiectul de buget şi cel de politică fiscală, aşa cum sunt prezentate la momentul actual, vor arunca ţara într-o sărăcie şi mai mare.

În primul rând, spune el, proiectele vin să taie din veniturile oamenilor, „astfel Igor Dodon răzbunându-se pe cetăţeni pentru ca nu l-au votat”.

Igor Grosu susţine că aceste proiecte includ mai multe măsuri îndreptate împotriva oamenilor, precum indexarea anuală a pensiilor de numai 0,8 %, anularea alocațiilor unice pentru pensionari de sărbători, eliminarea scutirii personale pentru soţ, soţie sau anularea reducerii de 15% pentru cei care plătesc impozitul pe imobil înainte de termen.

Alt motiv pentru care proiectele sunt inacceptabile este faptul că acestea pot duce la scumpiri în lanţ şi falimentarea multor producători locali, prin creşterea cotei TVA la producţia agricolă primară de la 8 la 12 %. Aceste măsuri vor lovi în fermieri şi procesatori locali, spune deputatul.

Cel din urmă motiv, spune Igor Grosu, este că, în timp ce oamenii pierd, câştiga corupţia. Igor Grosu declară că prin intermediul proiectului politicii fiscale se introduc scheme prin care bugetul va pierde sute de milioane de lei. Una dintre ele este „schema cu ţigări a politicianului Eugen Nichiforciuc”. Altă schemă vizează importatul masiv de medicamente neautorizate pe piaţa locală. De asemenea, se introduc facilităţi fiscale pentru pariuri şi se aruncă încă 68 de milioane de lei pentru proiectul Arena naţională, a precizat deputatul PAS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: