Protestatarii din Bruxelles au ieșit cu pancarte pe care scria: „Corona circus” , „corpul meu, alegerea mea”.

Furia manifestanţilor era îndreptată şi împotriva obligaţiei de a purta mască, a vaccinurilor, a miliardarului american Bill Gates sau a tehnologiei 5G.

„Nu virusologii şi medicii vor dicta regulile în ţara noastră”, a spus pentru AFP un manifestant care s-a prezentat doar cu prenumele, Michel. El s-a declarat sătul „să fim luaţi drept copii”.

Purtarea măştii a devenit obligatorie din 12 august în toată regiunea Bruxelles (cu 1,2 milioane de locuitori), pe fondul resurgenţei epidemiei în Belgia, unde a făcut până acum aproape 10.000 de victime.

Foto: REUTERS/Johanna Geron

coronacorona

Unii manifestanţi purtau măşti, alţii nu. Apelul la protest a fost lansat în urmă cu câteva zile pe reţelele sociale de un grup de cetăţeni, sub cuvântul de ordine „Viruswaanzin” („nebunie virală”, în neerlandeză), varianta locală a unei mişcări apărute în Olanda.

Manifestanţii au cerut demisia virusologului flamand Marc Van Ranst, unul din membrii cei mai vizibili ai echipei de experţi consultate de guvern în legătură cu pandemia, şi care se află de asemenea în colimatorul extremiştilor de dreapta flamanzi pentru luările sale de poziţie marcant de stânga pe diverse subiecte din societate.

„Scopul este vaccinarea, iar virusologii care se perindă pe la televiziune primesc pliculeţe din partea laboratoarelor farmaceutice, se ştie asta”, a afirmat o manifestantă pentru postul francofon RTBF.

Amintim că în luna mai, în toiul epidemiei, un grup de tineri din mai multe asociații ortodoxe din RM au organizat un protest în centrul capitalei pentru a susține viziunea Mitropoliei Moldovei privind conspirațiile despre un eventual vaccin împotriva Covid, care, potrivit concepțiilor Sinodului, ar introduce cipuri în oameni, ca să-i... „controleze de la distanță”.

PROTESTPROTEST

Tinerii și-au exprimat atunci îngrijorarea pentru vaccinarea eventuală a oamenilor cu un vaccin care încă nu există, invocând teoria conspirației și falsuri precum că Bill Gates vrea să introducă cipuri în oameni, ca să-i controleze de la distanță.