image
Sursa foto: AP

Barbados a devenit oficial republică și are propriul președinte, iar Regina Elisabeta a II-a nu mai este suverana țării

Barbados și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1966, dar nu și-a schimbat și conducătorul. La miezul nopții, noua republică s-a născut în uralele sutelor de oameni aflați pe străzile din capitala Bridgetown.

O salvă de 21 de tunuri a fost trasă în timp ce imnul național al Barbadosului a fost cântat într-o Piață a Eroilor plină de oameni. Astfel, țara a rupt toate legăturile administrative cu Londra, la aproximativ 400 de ani după sosirea pentru prima dată în regiune a navelor engleze.

Sandra Mason a fost inaugurată ca primul președinte din Barbados, care va servi ca o figură în mare măsură simbolică, în “umbra” primului ministru Mia Mottley. Mason deținea funcția de guvernator general, reprezentantul reginei în Barbados.

”Noi, poporul, trebuie să dăm Republicii Barbados spiritul și substanța sa. Noi trebuie să-i modelăm viitorul. Noi suntem păstrătorii națiunii noastre. Noi, poporul, suntem Barbados”, a declarat Mason la învestire, scrie Biziday.

În același timp, Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a stat în picioare, sumbru, în timp ce steagul regal al reginei Elisabeta a fost coborât și a fost declarată noua republică.

Schimbarea poate stimula discuțiile asupra unor propuneri similare în alte foste colonii britanice care au ca suverană pe regina Elisabeta, printre care Jamaica, Australia și Canada.

Noutăţile partenerilor

comentarii: