image
Sursa foto: jurnal.md

În plină pandemie și deficit bugetar uriaș, dar în an electoral, Dodon anunță licitație pentru programul „Drumuri bune”

În timp ce conducerea de vârf a Republicii Moldova anunță că starea de urgență în sănătate publică, care expiră pe 30 iunie, va fi prelungită, guvernul, în pofida dificultăților cu care se confruntă sistemul de sănătate, nu renunță la programul „Drumuri bune”. Acum o lună Chicu susţinea că pentru anul curent se prognozează un deficit bugetar în valoare de circa 20 de miliarde de lei, în comparație cu 16 miliarde prognozate după ultimele rectificări operate la bugetul de stat. În an electoral, președintele Dodon promite câte 906 de metri de drum bun în 900 de localități.

Astăzi după întâlnirea cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanâi, premierul Ion Chicu a anunțat că în pofida dificultăților cu care se confruntă sistemul de sănătate din RM, Guvernul nu renunță la programul „Drumuri bune” de reparație a drumurilor.

„Azi vom avea prima licitație legată de acest program. Pe parcursul săptămânii vor fi petrecute licitațiile pentru majoritatea localităților. De la 1 iulie vom începe lucrările în localități”, a declarat Chicu.

O oră mai târziu președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că începând cu luna iulie vor fi demarate lucrări de reparație a drumurilor în mai multe localități în cadrul programului „Drumuri bune în toată țara”. Atât premierul cât și președintele nu au menționat câți bani sunt alocați din bugetul de stat pentru aceste lucrări. Pe 17 iunie Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) a făcut public Programul național „Drumuri 2020”, în cadrul căruia este planificată reabilitarea a 906 km de drumuri în circa 900 de localități. Din bugetul de stat se prevede alocarea unei sume totale de circa 1,4 miliarde de lei.

Expertul Transparency International Moldova,Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor, susține că anunțurile lui Ion Chicu sunt niște mesaje electorale:

„Nici nu mai știu ce e de comentat la debitările lor, urmează probabil mai multe astfel de declarații fără nicio logică deocamdată, având în vedere situația pandemică provocată de COVID-19. Sunt mesaje electorale ale lui Dodon puse în gura premierului.”

Plahotniuc a „reparat” câte 1200 de metri în fiecare localitate, în an electoral, Dodon promite 906 metri de drum bun în 900 de localități

În anul 2018, fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, anunța cu mare fast în unul din briefingurile organizate săptămânal despre demararea programului național „Drumuri bune pentru Moldova”. În 2019, în preajma alegerilor parlamentare, Plahotniuc anunța programul „Drumuri bune - 2”, unde era preconizată reconstrucția a 2600 km de drum.

Pe parcursul lucrărilor, în presă au apărut mai multe imagini video, foto despre aceste lucrări, multe fiind efectuate de mântuială. De exemplu un drum din satul Varvareuca, raionul Florești, care a fost în acel an renovat, se surpă la o mică atingere. Din imaginile postate pe Facebook de un internaut, se vede că asfaltul a fost turnat chiar pe noroi. O anchetă Mold-street.com a arătat că primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar Vladimir Plahotniuc, le-au fost alocate circa 85 de milioane de lei, cu 20% mai mult decât în 2018 și față de alte localități unde primarii nu erau membrii PDM.

La investirea guvernului Chicu, programul de reparație a drumurilor a fost redenumit de către președinte în „Drumuri bune în toată țara”. Dodon a promis că în acest an vor fi reparate câte 906 metri de drum în 900 de localități. Acest lucru se întâmplă în an electoral. La propunera șefului statului, Legislativul a aprobat ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 1 noiembrie.

„Drumuri bune”, în timp ce deficitul bugetar va ajunge la circa 20 de miliarde de lei

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că subprogramul de reparație a drumurilor publice naționale, pentru implementarea căruia vor fi alocați 250 milioane de lei, prevede efectuarea reparației capitale a 86,3 km de drumuri. Iar pentru subprogramul de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite peste 1,1 mlrd de lei.

Acum o lună, premierul Ion Chicu susţinea că pentru anul curent se prognozează un deficit bugetar în valoare de circa 20 de miliarde de lei, în comparație cu 16 miliarde prognozate după ultimele rectificări operate la bugetul de stat. În opinia lui Chicu, deficitul se datorează instalării stării de urgență la mijlocul lunii martie, când s-au micșorat încasările la bugetul de stat.

„Vă amintiți, Guvernul a fost în Parlament cu rectificarea bugetului, cu un deficit bugetar de 16,2 miliarde de lei. Urmărind evoluția respectivă, noi înțelegem că și această cifră este prea optimistă. Noi deja credem și prognozăm un deficit mai mare de 20, dacă se mențin aceste diminuări”, a declarat premierul într-o conferință de presă.

În februarie, Chicu dorea forță de muncă străină pentru lucrările de reparație a drumurilor, astăzi acesta susține că în RM există destui muncitori

În luna februarie, în cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu, acesta s-a arătat îngrijorat de lipsa forței de muncă din R. Moldova.

„Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni. Acest lucru va deveni acut în perioada în care se vor desfășura lucrările de construcție a drumurilor, planificate pentru acest an, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara Republicii Moldova”, se arăta într-un comunicat al Guvernului.

Astăzi, anunțând despre demararea lucrărilor de reparație a drumurilor, premierul a specificat că în RM sunt destui muncitori și astfel vor fi create locuri de muncă.

„De la 1 iulie vom începe lucrările în localități. Deci, revenim la activitățile cotidiene normale, legate de reconstrucția infrastructurii, investiții masive în infrastructură, bineînțeles, cu crearea locurilor de muncă”, a declarat Ion Chicu.

Conform datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, rețeaua de drumuri publice din Republica Moldova include 10 635 km, dintre care 5 857 km de drumuri naționale, 3 708 locale/de importanță raională, și circa 30 000 de drumuri comunale și străzi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: