image
Sursa foto: reuters.com

Moldoveanca blocată în Spania; MAEIE vine cu precizări: „A fost introdusă în mod prioritar pe lista de zbor charter”

UPDATE 17:46 // Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu precizări referitor la acest caz:

„La data difuzării declarațiilor doamnei intervievate, în cadrul celor două materiale informative la Jurnal TV, semnalăm lipsa de veridicitate a acestora. Informațiile în cauză, aduc prejudicii de imagine autorităților Republicii Moldova, întregului sistem diplomatic, dar și cetățenilor de bună-credință care lansează inițiative de ajutor umanitar pentru compatrioții aflați în dificultate. Încă de la începutul actualei pandemii, se depun zilnic eforturi susținute de a acorda asistență cetățenilor Republicii Moldova blocați peste hotare.

La mențiunea doamnei „nimeni nu dă un ajutor", facem precizarea că imediat ce, cetățeana s-a înregistrat în baza de date online prin completarea formularului, în data de 1 aprilie a fost contactată de echipa Ambasadei RM de la Madrid, fiind introdusă în mod prioritar pe lista de zbor charter pentru repatriere. Concomitent, în colaborare cu Viceconsulul RM de la Barcelona i-a fost acordat sprijinul informațional permanent. Anterior, pe data de 1 aprilie, doamna nu a apelat la Ambasadă pentru acordarea vreunui ajutor consular.

Totodată, cetățenei în cauză i-au fost aduse în locația în care se află, alimentele și medicamentele solicitate. La acțiunea Ambasadei s-a mai alăturat un cetățean moldovean stabilit în Spania care s-a oferit să acorde ajutor financiar doamnei și fetiței acesteia în vederea repatrierii în Republica Moldova. Urmare acțiunilor comune de suport oferite din partea Ambasadei de la Madrid și cetățeanului din Spania, doamna vizată a remis mesaje scrise și vocale de mulțumire (deținem și dovezi în acest sens)”.

__________________________________________________

A plecat în Spania pentru un consult medical, dar virusul ucigaș o ține captivă acolo. O femeie din satul Păulești, raionul Călărași, roagă autoritățile de la Chișinău să-i organizeze plecarea acasă. Rămasă fără bani și cu un copil bolnav în brațe, femeia spune că este la capătul puterilor.

„Nu am reușit să fac investigarea, pentru că am venit cu câteva zile mai înainte ca să îmi găsesc loc de trai și iată am intrat în carantina asta. Acum am rugat niște persoane să stau la ei în chirie. Ei tot nu pot să mă țină mult, că ei vor să plece săptămâna asta. Eu nu am unde sta cu copil mic și nici bani nu mai sunt, că nu m-am așteptat că o să intrăm în carantină”, a povestit femeia, în cadrul emisiunii „Jurnalul Săptămânii”, de la Jurnal TV.

Femeia recunoaște că nu știe cum vor derula lucrurile mai departe, dar este pregătită pentru cel mai trist scenariu.

„Suntem străini aici în țară. Fiecare vrea în țara lui. Mai ales când ești printre străini, cu un copil mic și nimeni nu-ți dă niciun ajutor. E foarte rău, foarte greu. O grămadă de lume plânge aici, chiar sub bloc la noi. Stau mulți oameni cu copii chiar în stradă. De nervi și de tot m-a apucat și stomacul, și tot. Vreau acasă”, a spus femeia disperată.

După ce va fi nevoită să plece din casa în care se află acum, femeia spune că va rămâne pe drumuri. „Voi merge în stradă cum stă toată lumea. Mai sunt mame cu copii aici. Ne luăm hainele mai groase, că văd că aici ploie, e frig”, a mai spus femeia.

Premierul Chicu a promis recent că cetățenii aflați în dificultate în țări străine vor ajunge acasă.

„A fost adoptat un mecanism de repatriere a cetățenilor noștri de peste hotare, prin intermediul rutelor charter. Ministerul Afacerilor Externe se va ocupa de acest mecanism. Toate solicitările cetățenilor noștri vor fi colectate prin intermediul ambasadelor, consulatelor. Se vor forma aceste liste reieșind din criterii astfel încât cetățenii cei mai vulnerabili să fie primii care vor fi repatriați”, a precizat premierul zilele trecute.

Noutăţile partenerilor

comentarii: