image
Sursa foto: Guliver/Gettyimages

Joe Biden invită liderul opoziției din Belarus la summitul democrației organizat de Casa Albă

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări şi teritorii la summitul virtual dedicat democraţiei din luna decembrie organizat de Casa Albă. Printre invitaţi se numără principalii aliaţi occidentali ai Statelor Unite, dar și câteva surprize, printre care reprezentanți ai guvernului din Taiwanul și Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus.

Preşedintele american a fost clar chiar de la începutul mandatului, în luna ianuarie, că lupta dintre democraţii şi autocraţii, acestea din urmă întruchipate în opinia sa de China şi Rusia, se află în centrul politicii sale externe

„Summitul pentru democraţie” reprezintă un angajament făcut de Joe Biden în campania electorală din 2020. Acesta va avea loc online 9 şi 10 decembrie, urmând ca o întâlnire faţă în faţă să fie organizată în 2022.

Lista ţărilor invitate a fost publicată în această săptămână pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Autocrații nu au fost invitați

Deloc surprinzător, principalii rivali ai Washingtonului, China şi Rusia, nu figurează printre invitaţi. Nici Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO dar al cărei preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost calificat drept „autocrat” de către Joe Biden, nu figurează printre ţările participante. De asemenea, nici Ungaria condusă de premierul Viktor Orban nu a fost invitată, transmite Agerpres.

Din regiunea Orientului Mijlociu, Israelul şi Irakul sunt singurele ţări invitate la această întâlnire. Aliaţii tradiţionali arabi, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar şi Emiratele Arabe Unite vor fi absente.

Din Asia, vor participa aliații tradiționali ai SUA, precum Japonia sau Coreea de Sud, considerate democrații consolidate. Țări precum Thailanda sau Vietnam nu au fost invitate.

Surprizele

Deși nu a invitat Beijingul, preşedintele Biden a invitat Taiwanul. Prezenţa Taipeiului la summit-ul virtual ar urma să contribuie la menţinerea tensiunile deja ridicate cu China din ultimele săptămâni referitoare la destinul insulei.

De altfel, China a reacționat joi la acest gest, numindu-l o „provocare” din partea Statelor Unite. Oficialii de la Beijing au transmis că nu va exista niciun compromis în ce privește Taiwanul, iar administrația de la Washington „nu ar trebui să-și facă nicio iluzie” legat de acest lucru, scrie digi24.ro.

Totodată, Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, aflată în prezent în exil după ce Alexandr Lukașenko a fraudat alegerile în defavoarea sa, a primit invitația președintelui american Joe Biden pentru a participa la Summitul Democrației din decembrie. Anunțul a fost făcut pe canalul oficial de telegram al acesteia.

Svetlana Tihanovskaia, în calitate de reprezentant al Belarusului, va vorbi pe 10 decembrie în secțiunea „Consolidarea democrației și combaterea autoritarismului”.

India, deseori denumită „cea mai mare democraţie a lumii”, este invitată în pofida criticilor frecvente din partea apărătorilor drepturilor omului la adresa prim-ministrului său naţionalist Narendra Modi. Totodată, participă și Pakistanul, în ciuda relaţiei dificile pe care o are cu Washingtonul. Preşedintele Joe Biden a invitat însă Brazilia, care este condusă de controversatul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Din Europa, şi Polonia este reprezentată, în pofida tensiunilor recurente în relaţia dintre Varşovia şi Uniunea Europeană privind respectarea statului de drept. Din partea continentului african, Republica Democratică Congo, Kenya, Africa de Sud, Nigeria şi Niger se numără printre ţările invitate.

Summitul democrațiilor din SUA, un moment al schimbării

„Numărul de țări care suferă de „eroziune democratică” nu a fost niciodată la fel de mare ca acum”, arată raportul din 2021 al Institutului Internațional pentru Democrație și asistență electorală din Stockholm (IDEA). Acesta arată că 70% din populația globală trăiește în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în țări aflate în declin democratic, fiind înregistrate în multe state regresele în domenii precum independența guvernamentală și judiciară, dar și libertatea presei și drepturile omului.

Pentru un prim summit „există motive întemeiate pentru a avea o gamă largă de actori prezenţi deoarece permite un schimb mai bun de idei”, a declarat pentru AFP, înainte de publicarea listei, Laleh Ispahani din partea Open Society Foundation.

În opinia sa, mai degrabă decât să facă din acest summit o întâlnire anti-China, „ceea ce ar reprezenta o oportunitate pierdută", preşedintele Joe Biden trebuie să profite de aceste întâlniri care vor reuni atât lideri cât şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru „a aborda criza reprezentată de declinul sever al democraţiei în întreaga lume, inclusiv în cazul unor modele relativ puternice, precum Statele Unite".

Acest summit este organizat în contextul în care democraţia a suferit multe eşecuri în ultimele luni în ţări în care SUA şi-au pus mari speranţe: Sudan şi Myanmar, teatre ale unor lovituri de stat militare, Etiopia, pradă unui conflict ce riscă să ducă la dezintegrare sau chiar Afganistan, unde talibanii au revenit la putere ca urmare a retragerii americane, după 20 de ani de eforturi de democratizare.

De asemenea, Statele Unite au fost înscrise pentru prima dată pe lista „democraţiilor în regres", în principal din cauza degradării din perioada administraţie Trump, potrivit raportului IDEA.

România şi Republica Moldova se numără printre ţările invitate.

Casa Albă a spus că summitul din acest an se va concentra pe trei subiecte cheie ale democrației:

-apărarea împotriva autoritarismului;

-combaterea corupției;

-promovarea respectării drepturilor omului.

De altfel, președintele american Joe Biden a spus în cadrul summitului G7din Marea Britanie, care s-a desfășurat în iunie, că democrațiile occidentale sunt într-o cursă în care concurează cu guverne autocratice.

În lumina a cum a reușit pandemia să afecteze democrațiile, summitul din decembrie este o oportunitate pentru țările democratice de a fi îndrăznețe și de a regândi instituții democratice vechi de secole, a punctat Casas-Zamora, secretarul general al IDEA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: