image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul de Externe de la Moscova cere MAEIE să se abțină de la „politizarea excesivă a activității Ambasadei ruse”

„Chișinăul nu ar trebui să politizeze excesiv activitățile Ambasadei Federației Ruse la Chișinău”, este reacția purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, la criticile aduse de ministerul de Externe de la Chișinău referitor la participarea ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la o videoconferință organizată de așa numitul minister de externe de la Tiraspol.

„Activități similare, inclusiv călătorii prin regiunile constitutive ale Federației Ruse, sunt efectuate de Ambasada Moldovei la Moscova și acest lucru nu provoacă nicio alergie din partea rusă, mai ales când este vorba de videoconferințe. Ne așteptăm că partenerii se vor abține de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău”, a spus Zaharova, citată de tass.ru.

„De asemenea trebuie să conștientizeze că, fără a păstra o relație cu părțile conflictului, este imposibil să îndeplinești funcțiile unui mediator în reglementarea transnistreană. Mai mult ca atât, în atribuțiile oricărui ambasador intră și dezvoltarea relațiilor cu regiunile țării gazdă, dar și cu diaspora din propria țară”, a mai spus Maria Zaharova.

Amintim că marți, 16 februarie, MAEIE Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat diplomaților acreditați în Republica Moldova să se abțină de la activitățile organizate de către structurile nerecunoscute de la Tiraspol „în scopuri de propagandă și speculații politice”. Reacția vine după ce ambasadorul rus a participat la o conferință on-line organizată de structurile de la Tiraspol. În discursul său ambasadorul rus a vorbit despre rolul misiunii de pacificare conduse de Rusia în regiunea din stânga Nistrului. Vasnețov a participat și anul trecut la colegiul așa-numitului minister de externe de la Tiraspol. Și atunci Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat și le-a cerut diplomaților ruși „să se abțină” de la participarea la evenimentele organizate de administrația separatistă din stânga Nistrului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: