image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu, CONTESTATĂ la Curte; „Au sfidat cutuma, profitând de 51 de voturi chinuite”

,Curtea Constituțională a fost sesizată în legătură cu asumarea răspunderii de către Guvernul Chicu.

Sesizarea la Curte a fost depusă de vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, privind interpretarea articolului 1061 din Constituție. Articolul reglementează angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.

Deputatul solicită Curții Constituționale să explice:

(1) dacă mai poate fi convocată o ședință a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum

(2) dacă absența majorității deputaților la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului.

„Pentru că Guvernul Chicu și-a votat propriile legi printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal, cred că în acest fel Guvernul și-a depășit atribuțiile, efectuând o clară ingerință în ceea ce Curtea Constituțională a numit ”monopolul legislativ al Parlamentului”. Deși Constituția atribuie Guvernului dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. Este competența Parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui. Guvernul RM a sfidat cutuma existentă în RM prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale psrm-pd, ceea ce m-a determinat să adresez la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional. Deși putem avea diverse opinii și păreri pe acest subiect, eu personal aș vrea să văd ca guvernele să respecte autoritatea legislativă în mod indiscutabil, punând capăt speculațiilor politice și substituirii scopului prin mijloacele sale, în folosul unor grupuri politice aflate la guvernare. Nu cer mai mult”, a comentat Igor Munteanu.

sesizaresesizare

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: