image
Sursa foto: jurnal.md

Parlamentul intră în carantină; Slusari: Trebuie convocat în regim online, altfel RM pierde a doua tranșă din asistența UE

Parlamentul intră de astăzi în carantină, după ce deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc a fost testat pozitiv la COVID-19. În aceste condiții, Republica Moldova riscă să piardă a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE, întrucât deputații mai au restanțe privind condiționalitățile acestui ajutor financiar.

„Parlamentul întră oficial în carantină din cauza iresponsabilității enorme a unui deputat PD care, având suspiciuni rezonabile că este infectat, a venit în Parlament și a avut contact cu deputați și miniștri. Înțeleg că acest caz cumva o favorizează actuala majoritatea șubredă de tot, care ieri aproape a pierdut controlul asupra situației în Legislativ. Dar noi avem de votat ca ultimă condiție pentru asistența macrofinanciară de la Uniunea Europeană, tranșa a doua, un proiect de lege privind organizațiile necomerciale”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Platforma DA cere ca să fie găsită soluția ca Parlamentul să fie convocat săptămâna viitoare pentru câteva minute sau în regim online, pentru adoptarea acestui document.

„Am insistat ca acest subiect să fie inclus ieri în ordinea de zi. Însă tupeistul Dumitru Diacov, care se declară marele proeuropean, știind deja despre infectarea lui Nichiforciuc, a acceptat așa-zisul compromis cu PSRM prin amânarea examinării proiectului. Din cauza iresponsabilității și docilității a Guvernului Chicu și a unor personaje din PD țara poate pierde suport bugetar de 600 de milioane lei de la UE, dintre care o bună parte este grant”, a adăugat deputatul Platformei DA.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat Republica Moldova a pierdut tranșa a treia din vechiul ajutor macroeconomic în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de UE încă în 2017, dar mai speră că până în iulie să acceseze cel puțin a doua tranșă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: