image
Sursa foto: border.gov.md

Uniunea Europeană a aprobat o listă de state „sigure” pentru reluarea călătoriilor; Republica Moldova nu se află printre ele

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare privind ridicarea graduală a restricţiilor asupra călătoriilor non-esenţiale dinspre ţări terţe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie.

Cele 27 de state membre au aprobat marţi călătoriile de plăcere pentru 14 state din afara graniţelor lor, a anunţat Consiliul UE, care reprezintă guvernele UE.

Ţările respective sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zealandă, Ruanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

China a fost aprobată la rândul ei, provizoriu, dar călătoriile vor putea avea loc numai dacă şi autorităţile chineze vor accepta vizitatorii din UE. Reciprocitatea este o condiţie pentru a figura pe această listă a UE.

Republica Moldova se numără printre statele despre care UE consideră că epidemia de coronavirus nu este încă sub control. UE va face evaluări o dată la două săptămâni ale situaţiei.

Lista UE are rolul să susţină industria europeană a călătoriilor şi destinaţiile turistice, în special pentru ţările din sudul Europei.

Lista a avut nevoie de „o majoritate calificată” de ţări UE pentru a fi aprobată, ceea ce înseamnă 15 state, reprezentând 65% din populaţie, notează News.ro.

De asemenea, lista reprezintă o recomandare pentru statele UE, ceea ce înseamnă că acestea pot impune restricţii pentru călătorii care vin din cele 14 ţări şi mai mult ca sigur nu vor permite accesul călătorilor din alte ţări.

Cu câteva ore înainte de anunţul UE, Italia, unde numărul deceselor provocate de Covid-19 este printre cele mai mari din lume, a anunţat că va menţine carantina pentru toate ţările care nu fac parte din zona Schengen.

„Situaţia globală rămâne foarte complexă. Trebuie să împiedicăm ca sacrificiile făcute de italieni în ultimele luni să fi fost în zadar”, a declarat ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza.

Criteriile pentru determinarea ţărilor terţe pentru care actualele restricţii de călătorie trebuie să fie ridicate acoperă în particular situaţia epidemiologică şi măsurile de izolare, inclusiv distanţarea fizică, precum şi considerente de natură economică şi socială. Ele sunt aplicate în mod cumulativ.

Referitor la situaţia epidemiologică, ţările terţe listate trebuie să îndeplinească următoarele criterii, în special:

- numărul noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile şi raportat la 100.000 locuitori să fie apropiat sau inferior mediei Uniunii Europene;

- tendinţă stabilă sau descendentă a noilor cazuri în această perioadă în comparaţie cu precedentele 14 zile;

- răspunsul general al COVID-19 luând în calcul informaţiile disponibile, printre care aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacţilor, izolarea, tratamentul şi raportarea, precum şi fiabilitatea informaţiilor şi, dacă este necesar, scorul mediu total pentru Reglementările de Sănătate Internaţionale (IHR) - trebuie să se ţină cont, de asemenea, de informaţiile furnizate de delegaţiile UE cu privire la aceste aspecte;

- reciprocitatea ar trebui să fie luată în calcul periodic şi de la caz la caz.

Pentru ţările unde continuă să se aplice restricţii de călătorie, ar trebui să fie exceptate următoarele categorii:

- cetăţenii UE şi membrii familiilor lor;

- rezidenţii în UE cu viză de lungă durată şi membrii familiilor lor;

- călătorii cu funcţii esenţiale, aşa cum au fost listaţi în recomandare.

Ţările asociate Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia) fac de asemenea obiectul acestei recomandări a Consiliului UE.

Această recomandare a Consiliului UE nu este un instrument cu obligativitate juridică, scrie Agerpres. Autorităţile statelor membre UE rămân responsabile pentru implementarea conţinutului recomandării. Ele pot, în deplină transparenţă, să ridice doar progresiv restricţiile de călătorie către ţările listate.

Un stat membru nu ar trebui să decidă ridicarea restricţiilor de călătorie pentru ţări terţe nelistate înainte ca acest lucru să fie decis într-o manieră coordonată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: