image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Vrăjeala lui Chicu: Premierul a calculat minuțios cu cât s-au „îmbogățit” anul acesta pensionarii și promite noi adaosuri

În toiul perioadei electorale, premierul Ion Chicu a făcut un calcul minuțios al adaosurilor la pensiile celor care au până la 3000 de lei. Deși matematica este impresionantă, în realitate venitul pensionarului în 2020 ar putea crește cu cel mult 150 de lei lunar, adică cu cel mult un kg de salam, nu dintre cele mai scumpe, pe lună.

Premierul a amintit că săptămâna aceasta Parlamentul își reia activitatea. Unul dintre proiectele care urmează a fi discutate și aprobate de parlamentari este rectificarea bugetului de stat, inclusiv adaosul de 200 de lei la cei 700 promiși anterior pensionarilor.

Diferența aceasta de 200 de lei pentru fiecare din cei circa 660 mii de persoane, această diferență ar însemna o indexare efectivă de la 1 octombrie, cu peste 3%, cumulativ cu cele 1,7% prevăzute de la 1 octombrie. Deci, aceste 200 de lei ar însemna că în octombrie acești 660 de mii de cetățeni de ai noștri, cu cele mai mici venituri, primesc acel adaos la pensii cu peste 3%, în octombrie, dar nu pe durata a șase luni, până la 1 aprilie”, a punctat Ion Chicu

La 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu peste 4, 8%, acum va fi cu 1,7%, asta va fi aproape 6% în total. Plus la toate, pensionarii vor primi acești 1600 de lei: cei 700 de lei primiți în ianuarie, plus 900 de lei pe care îi vor primi acum. Dacă considerăm că pensia medie a acelor beneficiari este mai mică de 1500 de lei, acești 700+900, de fapt constituie o pensie și ceva lunară mai mult decât primeau până acum”, a calculat Chicu.

Deci, încă o dată, indexarea efectivă pentru anul 2020, plus aceste 200 de lei, înseamnă o indexare de aproape 10%”, a spus Ion Chicu.

Premierul, pe lângă calcule, a ținut să facă și unele promisiuni: „După posibilitate în cazul când vom reuși să obținem creditul rusesc, Guvernul o să mai identifice mijloace pentru a identifica în perioadele următoare bani suplimentari pentru aceste categorii care primesc sub 3000 de lei”, a spus Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: