image
Sursa foto: parlament.md

Chicu a prezentat în Parlament asumarea răspunderii; Opoziția are 72 de ore la dispoziție pentru a iniția moțiune de cenzură

UPDATE 10:38 // Premierul Ion Chicu și-a încheiat discursul de prezentare a proiectelor pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

„Vă mulțumesc pentru răbdarea dvs.”, a comentat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi. Și asta pentru că Ion Chicu venise a patra oară în Parlament pentru a cere sprijinul deputaților.

Precizăm că deputații au la dispoziție 72 de ore în care pot depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului, dacă nu sunt de acord cu asumarea răspunderii.

UPDATE 10:31 // Potrivit lui Ion Chicu, unul dintre proiecte prevede că personalul medical va beneficia din 1 septembrie de o creștere a salariului cu 30 la sută.

„Este un prim pas pentru dublarea salariilor. De la 1 ianuarie 2021 - 30%, iar de la 1 iulie 2021 - cu 40%. Cheltuielile de 40 de milioane de lei au fost prevăzute în buget”, a spus șeful Guvernului.

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru patru proiecte, referitoare la un șir de modificări în legile bugetare anuale. Modificările presupun majorarea veniturilor bugetului de stat cu 52,4 milioane de lei, în special din contul majorării defalcărilor cu 33,9 milioane de lei de la întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu participarea statului și a donațiilor pentru susținerea bugetului.

Vor fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei.

- 362,5 milioane de lei vor merge pentru majorarea salariilor cadrelor medicale cu 30% de la 1 septembrie 2020, pentru 4 luni, pentru aproximativ 42 918 unități de personal ocupat sau 38 793 angajați, inclusiv 1 130 de șoferi de pe ambulanțe.

- 65,5 milioane de lei vor fi direcționate spre majorarea cheltuielilor CNAMUP, pentru sporuri la salarii (50% din salariul de bază) la cca 4 501 de unități de personal ocupat sau 3 766 de angajați și asigurarea cheltuielilor curente.

- 106 milioane de lei din contul soldului FAOAM vor fi alocate pentru acoperirea sporurilor de 100% la salariul de bază pentru personalul medical al spitalelor pentru aproximativ 4 102 angajați.

- 175 de milioane de lei vor fi alocate pentru acoperirea insuficienței la cheltuieli de personal și pentru a majora cu 30% salariile cadrelor medicale din instituțiile finanțate de la bugetul de stat și bugetele locale începând cu 1 septembrie 2020.

- 40 de milioane lei vor merge pentru majorarea salariilor a cca 4 500 angajați și 135 milioane lei pentru compensarea insuficienței la cheltuieli de personal în instituții de învățământ general.

UPDATE 10:23 // Premierul Ion Chicu prezintă proiectele de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Opoziția scandează: „Rușine” și „Afară”. Și asta după ce președintele Zinaida Greceanâi a refuzat să le dea dreptul de a face declarații înainte de discursul premierului.

______

Parlamentul se întrunește astăzi în plen, după ce ultimele trei ședințe au eșuat din cauza lipsei de covorumȘedința poate fi urmărită în direct.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: