image
Sursa foto: wikipedia.org

S-au găsit banii pentru reparația capitală a Complexului memorial „Eternitate”

Conform estimării Institutului municipal de proiectări „Chişinăuproiect”, pentru reparația Memorialului „Eternitate” vor fi folosiți circa 4 milioane lei.

Astăzi, în cadrul ședinței guvernului, a fost aprobată o hotărâre cu privire la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor consacrate celei de-a 75-a aniversări a "Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei". O acțiune anunțată cu mare fast de către președintele Igor Dodon în ședința plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe 29 ianuarie.

În planul de acțiuni sunt incluse o serie de manifestații culturale, dar și reparația capitală a Complexului memorial „Eternitate”. Dacă pentru celelalte acțiuni și manifestații nu sunt precizate costurile, pentru reparația memorialului Institutul municipal de proiectări „Chişinăuproiect” estimează circa 4 milioane de lei.

La fel vor fi confecționate și medalii jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel deal Doilea Război Mondial”, în sumă de circa 195 mii lei, conform hotărârii. În R. Moldova, în 2019 existau 1 253 de veterani a celui de-al Doilea Război Mondial.

Complexul „Eternitate”, moftul lui Dodon

Încă în 2018, Igor Dodon solicita fostului guvern Filip să repare complexul „Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezenta „un pericol real”. Atunci Dodon susținea că dacă guvernul nu va aloca bani, el va demara o campanie socială de colectare de fonduri de la cetățeni, lucru pe care nu l-a mai făcut.

După instalarea guvernului Chicu, noul premier anunța, într-o emisiune TV, că Memorialul va fi reparat până la 9 mai 2020, fără a specifica din ce resurse financiare. La câteva zile și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a declarat necesitatea stringentă de a repara Complexul Eternitate, motivând că „este periculos să te afli acolo în condițiile actuale”.

Amintim că în 2006, pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin, Memorialul „Eternitate” a fost reparat capital în sumă de 35 de milioane de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: