image
Sursa foto: Bloomberg.com

Prețul petrolului ar putea atinge un nivel „stratosferic” de 380 de dolari pe baril, avertizează celebra bancă JPMorgan

Prețul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică” de 380 de dolari pe baril dacă sancțiunile americane și europene vor determina Rusia să reducă producția de țiței, au avertizat analiștii JPMorgan Chase & Co.

Grupul celor șapte națiuni sunt în curs de elaborare a unui mecanism complicat de plafonare a prețului la petrolul rusesc, în încercarea de a pune presiune asupra mașinăriei de război a lui Vladimir Putin în Ucraina. Însă, având în vedere poziția fiscală robustă a Moscovei, națiunea își poate permite să reducă producția zilnică de țiței cu 5 milioane de barili fără a afecta excesiv economia, au scris analiștii JPMorgan, într-o notă adresată clienților.

Pentru o mare parte din restul lumii, însă, rezultatele ar putea fi dezastruoase. O reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar împinge prețul de referință al țițeiului de la Londra la 190 de dolari, în timp ce cel mai rău scenariu privind o reducere a producției zilnice de 5 milioane ar putea însemna un nivel „stratosferic” al prețului petrolului, de 380 de dolari, au scris analiștii.

„Riscul cel mai evident și cel mai probabil în cazul plafonării de preț a petrolului este că Rusia ar putea alege să nu participe și, în schimb, să riposteze prin reducerea exporturilor”, au scris analiștii, potrivit Bloomberg, citat de Economedia.ro „Este probabil că guvernul ar putea riposta prin reducerea producției ca o modalitate de a provoca durere Occidentului. Stricarea pieței globale a petrolului este de partea Rusiei”, afirmă JPMorgan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: