image
Sursa foto: jurnal.md

Detalii noi în procesul Domnica Manole împotriva CSM

Noi detalii în procesul Domnica Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii. La Curtea Supremă de Justiție a început examinarea în fond a cauzei, în care fosta judecătoare luptă pentru anularea deciziei, prin care a fost demisă din sistem în 2017. Imediat după explicațiile enunțate de către avocata Domnicăi Manole, reprezentantul CSM a cerut pauză pentru, spune el, a coordona cu șefia Consiliului unele aspecte. Demersul a fost acceptat de instanță, dar este privit cu nedumerire de către reclamantă.

Ca de fiecare dată, ședința a fost monitorizată de către reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău. Viorica Grecu, avocata Domnicăi Manole, a explicat de ce în viziunea lor hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii este ilegală. Apărătoarea accentuează că în condițiile în care hotărârea Curții Constituționale spune clar că avizele SIS sunt neconstituționale, CSM s-a agățat de argumentul potrivit căruia, Domnica Manole ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare. Acest aspect nici nu a figurat măcar în ordinea de zi de atunci a Consiliului, subliniază Grecu.

„Competența CSM de a examina și decide eliberarea din funcție a judecătorului care era instituită în baza legii 271 la acest moment este nulă. În chestiunea discutată au fost doar avizele SIS. Nu a fost nicio restricție. Restricțiile și celelalte acuzații au apărut ulterior în hotărâre, s-au alipit avizelor SIS. Ele nu au fost discutate. Restricția de serviciu imputată nu putea fi aplicată în alt mod decât prin procedura disciplinară, pe când CSM a aplicat pe cale administrativă cu încălcarea gravă a legii 178”, a declarat Viorica Grecu, avocata Domnicăi Manole.

„Pentru eliberarea judecătorului din funcție nu a fost votat de către membrii CSM. Deci, nu se conține o asemenea mențiune în procesul-verbal al ședinței judiciare. Nu mai vorbesc despre faptul că a fost încălcată și procedura, nu a fost inclusă în ordinea de zi această întrebare, nu a fost examinată, nu mi s-au solicitat explicații. În general, mi s-au încălcat toate garanțiile de procedură prevăzute de articolul șase al Convenției”, a precizat și fosta magistrată Domnica Manole.

La rândul său, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii a declarat că are nevoie de timp pentru a veni cu anumite reacții.

„Au fost invocate pretinse încălcări la adoptarea hotărârilor contestate de către reclamantă. Solicit un termen suplimentar din partea instanței, pentru a coordona anumite aspecte legate de argumentele, pe care le voi expune ulterior referitor la respingerea cererii de chemare în judecată, depusă de către reclamantă împotriva Consiliului Superior al Magistraturii”, a spus Petru Boghean, reprezentant CSM.

Instanța a acceptat demersul, iar următoarea ședință a fost fixată pentru săptămâna viitoare. Solicitarea reprezentantului Consiliului a trezit suspiciuni.

„Este iarăși un motiv de tergiversare deoarece nu am prezentat probe noi în ședința de astăzi. Reprezentantul CSM a cunoscut încă din ședința trecută absolut toate documentele care au fost anexate, poziția noastră”, a comentat Domnica Manole.

Acum două luni, Domnica Manole a scris o cerere la CSM în vederea anulării deciziei prin care a fost destituită din funcție în contextul în care Curtea Constituțională a decis că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a generat eliberarea din funcție a lui Manole, este neconstituţională. CSM și-a menținut însă hotărârea.

În vara anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare, decizie care a provocat reacții din partea Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite, dar și a ONG-urilor din domeniu.

Este al doilea proces intentat împotriva CSM. Anterior, Domnica Manole a ceut CSJ-ului să anuleze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care i-a fost ridicată imunitatea și Procuraturii i s-a permis să o urmărească penal. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză CSM-ului.

Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de societatea civilă şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul și s-au arătat îngrijorați de acest caz. În prezent, procurorii au finalizat urmărirea penală, iar dosarul urmează să fie transmis în instanță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: