image
Sursa foto: captură video

Ex-ministru al Apărării: „Avem nevoie de un stat-major integrat, în care toate forțele să fie pregătite de orice scenariu”

Ex-ministrul Apărării, expertul în securitate, Viorel Ciubotaru, a declarat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV că în situația creată de conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina, cetățenii Republicii Moldova ar trebui să demonstreze solidaritate și o responsabilitate mult mai mare decât în situațiile obișnuite, iar statul să investească în securitate.

„Depinde de capacitatea instituțiilor de a contracara aceste amenințări foarte și foarte iminente. De aceea, noi vorbim, în primul rând, de fiecare instituție în parte, capacitățile lor, dotarea, echipamente, personal, educație, starea spirituală a oamenilor, fie vorba de Serviciul de Informație și Securitate (SIS), fie vorba de Armata Națională, fie vorba de poliție sau de vameși. Este absolut necesară o revizie și o antrenare permanentă a acțiunilor interstuționale. Noi avem nevoie de un stat major integrat, în care toate aceste forțe să fie pregătite de orice scenariu. Asta este obligațiunea statului, mai ales atunci când există riscuri eminente. Noi trecem tot mai mult la servicii digitalizate, vrem și alegerile să le trecem tot electronic, ați văzut cât este de ușor să distrugi toate aceste sisteme. Fără o securitate cibernetică, fără o securitate alimentară, fără o securitate energetică, nu putem vorbi despre capacitatea noastră de reziliență. Noi suntem loviți energetic, nu dă Doamne să fim loviți din punct de vedere alimentar sau calitatea apei și altele. De aceea, toate instituțiile trebuie să fie alertate, iar pentru aceasta sunt condițiile propice, a fost adoptată starea de urgență. Starea de urgență îți permite să faci niște acțiuni extracurriculare și instituțiile trebuie să facă acest lucru, oamenii trebuie să fie siguri că statul ia absolut toate măsurile pentru a le asigura acea securitate de care ei sunt în drept să beneficieze. Aceasta nu este panică, din contra, este chemarea la o solidaritatea a oamenilor, la o concentrare, la o responsabilitate mult mai mare decât în situațiile obișnuite”, menționează Viorel Ciubotaru.

De cealaltă parte, ex-deputatul și fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, a menționat că Republica Moldova ar trebui să îmbunătățească și sectorul de apărare al țării.

„Eu aș continua lista pe care a început-o domnul Ciubotaru, în primul rând, cu o cooperare regională mult mai intensificată pe serviciile speciale și pe armată. A doua prioritate ar fi echilibrarea sau ajustarea cheltuielilor pentru sectorul de apărare chiar în condițiile în care avem atâtea nevoi, dar sectorul de apărare este un element cheie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: