image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Curtea Constituțională a SUSPENDAT legea prin care SIS a fost scos de sub controlul președintelui

Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova a fost suspendată de către Curtea Constituțională. Asta după ce deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea, solicitând suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

„Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 137 prin care a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”, anunță Curtea Constituțională.

Potrivit sesizării, la adoptarea legii ar fi fost încălcat articolul 87 alin.(4), care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice și a fost ignorat și articolul 2 (suveranitatea aparține poporului) coroborat cu art.38 și art.39, prin faptul că Președintelui i se iau atribuții care existau la momentul alegerilor propriu-zis, dar și articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult autotomia regulamentară și principiul stabilității juridice și previzibilității legislației, întrucât aceleași articole se modifică deja a treia oară timp de patru ani.

Amintim că deputații socialiștii împreună cu cei din Partidul Șor au votat săptămâna trecută, în două lecturi, proiectul de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut din subordinea președintelui țării în subordinea Parlamentului.

Proiectul a fost votat fără a fi examinat, doar în baza propunerii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Noutăţile partenerilor

comentarii: