image
Sursa foto: Președinția Republicii Moldova, foto: Nadejda Roșcovanu, Jurnal.md

Reacția Președinției la acuzațiile vicepremierului ucrainean: „Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine”

Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine și a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este reacția oferită de purtătorul de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, pentru Jurnal, drept răspuns la declarațiile dure făcute de vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, într-un interviu pentru Jurnal TV.

Publicăm integral reacția Președinției:

„Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine, oferind adăpost la mai mult de 90 mii de refugiați din Ucraina, din care jumătate copii. Au fost mobilizate toate instituțiile statului pentru a le oferi refugiaților cele mai bune condiții posibile și pentru a asigura tranzitul altor câteva sute de mii de refugiați.
Republica Moldova a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Președintele țării a calificat atrocitățile de la Bucea și din alte localități drept crime împotriva umanității. Țara noastră a votat în susținerea declarațiilor diplomatice care condamnă războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a fost coautor al rezoluțiilor adoptate la ONU. De asemenea, țara noastră respectă sancțiunile financiare impuse la nivel internațional. Poziția țării noastre față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări.
Guvernul Republicii Moldova a oferit ajutor umanitar în două tranșe, la Odesa și Vinnița, în valoare de 24 de milioane de lei și este gata să ajute vecinii noștri mai mult. De asemenea, Președintele Parlamentului Republicii Moldova și-a exprimat intenția de a vizita Kievul acum o săptămână, dar vizita a fost amânată ca urmare a recomandărilor autorităților de la Kiev care au considerat traseul de deplasare insuficient de sigur.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în această perioadă dificilă, inclusiv pentru a confirma că își dorește să fie parte a lumii libere, că prețuiește democrația și crede că în familia Uniunii Europene poate asigura libertate, siguranță și bunăstare pentru cetățenii săi.”

Reacția Președinției vine după ce vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat, într-un interviu în exclusivitate la Jurnal TV, că autoritățile RM încearcă să fie loiale concomitent și Kievului, și Moscovei și că Moldova ajută prea puțin Ucraina în acest moment.

Irina Vereșciuk s-a arătat iritată și de faptul că Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană concomitent cu Ucraina, sugerând că am fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană și că Moldova ar încerca să profite de pe urma războiul ruso-ucrainean.

Totodată, oficialul de la Kiev a invitat-o pe Maia Sandu în Ucraina să vadă la fața locului toată grozăvia războiului, în speranța că asta „o va determina să ia decizii mai dure față de Rusia”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: