image
Sursa foto: jurnal.md

Persoanele defavorizate au fost afectate grav de calitatea precară a serviciilor medicale pe timp de pandemie // STUDIU

Pacienții cu dizabilități, diabet, cu boli cronice și aflați în îngrijiri paliative au avut acces redus la serviciile de sănătate, din cauza pandemiei de COVID-19. Este concluzia de bază a studiului „Accesul la sănătate a grupurilor vulnerabile în perioada pandemică”, realizat de Keystone-Moldova, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova.

Cercetarea constată o abordare generalistă a prestării serviciilor, fără să fie luate în considerație anumite particularități și nevoi ale persoanelor din grupuri vulnerabile, fapt ce contribuie la inechități, care trebuie reduse prin politici corespunzătoare sociale și de sănătate ale statului.

De exemplu, 84% dintre persoanele în îngrijiri paliative, 82% dintre cele cu diabet zaharat și 76% dintre persoanele cu dizabilități afirmă că sunt nevoite să se deplaseze în afara localității lor pentru a beneficia de servicii de diagnostic, iar 73% dintre persoanele aflate în îngrijire paliativă, 68% dintre persoanele cu diabet zaharat și 66% dintre cele cu dizabilități se deplasează în afara localității lor pentru a beneficia de tratamentul necesar.

Pacienții afirmă, de exemplu, că găsesc greu informații despre serviciile medicale acoperite de polița medicală. Însă, chiar dacă au găsit informația de care au nevoie, mai bine de jumătate dintre ei nu o înțeleg.

O parte dintre pacienții din grupurile vulnerabile au fost nevoiți, de asemenea, să amâne intervențiile chirurgicale și serviciile de diagnosticare, din acest motiv starea lor de sănătate a fost afectată în mare sau foarte mare măsură.

Chiar și în condițiile pandemiei, autoritățile au obligația să asigure dreptul la îngrijirile medicale tuturor, cu atât mai mult că persoanele cu dizabilități, persoanele care trăiesc cu HIV, persoanele cu diabet zaharat și persoanele în îngrijiri paliative au nevoie de suport medical mai mare decât populația generală. Din această cauză, chemăm autoritățile să elaboreze politici care să elimine aceste neajunsuri cât mai curând”, a declarat Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă pacienții vulnerabili în pandemie este insuficiența de resurse financiare, motiv din care o parte considerabilă dintre ei (70% dintre pacienții în îngrijiri paliative, 65% dintre pacienții cu dizabilități și 56% - cu diabet zaharat) au fost nevoiți să taie din cheltuieli, inclusiv pentru produse alimentare, medicamente și haine.

Tot din cauza sărăciei, mai mult de 2/3 dintre respondenți au afirmat că nu au acces la echipamente de protecție împotriva COVID-19, pe de o parte. Pe de altă parte, mai puțin de jumătate dintre ei declară că s-au vaccinat sau că intenționează să se imunizeze împotriva SARS-CoV-2. Totodată, peste 40% dintre pacienții cu diabet nu vor sau nu sunt deciși să se imunizeze, aceste segmente de populație urmând să fie convinse despre importanța vaccinării pentru diminuarea riscurilor de sănătate prin activități de comunicare.

Studiul evidențiază faptul că grupurile vulnerabile nominalizate se confruntă cu mai multe probleme de sănătate decât populația generală, fapt ce mărește vulnerabilitatea lor în situațiile pandemice, cum este COVID-19,”- a menționat prof. dr.hab Ludmila Malcoci, lidera echipei de cercetare. „Astfel, 85% din persoanele în îngrijire paliativă, 75% din persoanele cu dizabilități și 68% din persoanele cu diabet zaharat, comparativ cu 22% din populația generală, consideră că au o stare a sănătății rea/foarte rea”.

Autorii studiului afirmă că rezultatele și recomandările acestuia vor fi utilizate de către ONG-urile active în domeniile îngrijirii paliative, dizabilității și diabetului zaharat pentru acțiuni de advocacy în vederea promovării respectării dreptului la sănătate a grupurilor incluse în cercetare.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 1805 respondenți, inclusiv 1205 populație generală, 20 de persoane cu dizabilități, 200 persoane cu diabet zaharat și 200 de persoane în îngrijire paliativă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: