image
Sursa foto: facebook

VIDEO: Ex-ambasador, despre suspendarea licenței celor 6 posturi TV: Decizia CSE trebuie să vizeze și UTA Găgăuzia

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, de suspendare a licenței celor șase posturi TV: NTV Moldova, Primul în Moldova, RTR Moldova, Orhei TV, TV6 și Accent TV, trebuie să fie implementată și pe teritoriul UTA Găgăuzia. La Vulcănești, Comrat sunt operatori care preiau integral unele posturi de televiziune rusești care dezinformează și justifică războiul Rusiei asupra Ucrainei. Decizia CSE trebuie implementată uniform pe întreg teritoriul RM. Opinia aparține ex-ambasadorului Iurie Reniță și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Deputata PAS, Marcela Adam, a menționat că decizia CSE de a sista licența acestor posturi TV vine după o perioadă de monitorizare care a demonstrat grave abateri de la Codul servicilor media audiovizuale, cât și un interes aparte pentru promovarea unei agende politice a unui alt stat, dar și a unor oligarhi fugari.

„Noi am avut foarte multe apeluri, chiar și în cadrul vizitelor în teritoriu, de la cetățeni care erau ofensați de dezinformarea și manipularea opiniei publice și de știrile false difuzate de aceste posturi. Ne intrebau de ce nu luăm măsuri, le permitem să manipluze opinia publică. În urma monitorizărilor făcute de Consiliul Audiovizualului și în baza unor informații ce țin de securitatea națională, CSE a decis, în scopul securizării spațiului informațional, să suspende licența acestor posturi. Consiliul Audiovizualului a avertizat aceste posturi în repetate rânduri, dar nu s-au conformat”, a mai spus Marcela Adam.

Fostul ambasador al RM la București, Iurie Reniță a menționat că deși a venit cu multă întârziere, această decizie este una foarte necesară.

„Declanșarea agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei din 24 februarie a fost cel mai clar mesaj că e necesar de pus imediat în aplicare metode pentru protejarea spațiului informațional național.

În viziunea mea, ar trebui sistată activitatea acestora în general, inclusiv site-urile, nu doar licența. Și mă mai întreb de ce nu este sistată activitatea acestor posturi rusești și pe teritoriul UTA Găgăuzia. La Vulcănești, Comrat, sunt operatori care direct preiau și difuzează în original aceste posturi. Ori acolo e tot teritoriul RM. CSE trebuie să acționeze uniform pe întreg teritoriul RM”, a spus fostul deputat.

Amintim că președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că aceste posturi au ales să tacă despre război. Doar pentru nerespectarea articolului 13, asigurarea informării corecte, au fost aplicate următoarele sancțiuni. NTV Moldova – 22 sancțiuni, Primul în Moldova – 17 sancțiuni, RTR Moldova – 14, Orhei TV – 13, TV6 – 13, Accent TV – 5 sancțiuni. În plus, 4 posturi din cele 6 și-au schimbat proprietarul beneficiar final în ultimele luni fără acordul CA. De asemenea, toate aceste posturi nu respectă prevederile Codului privind volumul de conținut local.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: