Estimat înainte de licitație la 1 milion de dolari, manuscrisul și-a multiplicat valoare de aproape 9 ori în doar 12 minute și a stabilit un nou record. Până acum, un tricou al celebrului jucător de baseball Babe Ruth, vândut în vară pentru 5,6 milioane de dolari, era cel mai scump suvenir sportiv din istorie.

Scris în 1892, manifestul baronului de Coubertin subliniază principalele repere pentru renașterea Jocurilor Olimpice din antichitate. Principiile istoricului francez, care propunea o competiție sportivă modernă și internațională în spiritul excelenţei şi fair-play-ului, au stat la baza Jocurilor Olimpice moderne.

Discursul a fost ținut de Pierre de Coubertin în 1892, la a cincea aniversare a Asociaţiei franceze de atletism, la Paris. Manuscrisul de 14 pagini este singurul exemplar cunoscut al manifestului.

La doi ani după discurs, Pierre de Coubertin a fondat Comitetul Internaţional Olimpic, iar în 1896 au avut loc la Atena primele Jocuri Olimpice moderne.

"Rezultatul record de azi atestă viziunea pe care Pierre de Coubertin a avut-o acum mai bine de un secol și respectul desăvârșit în care încă se desfășoară Jocurile Olimpice. Este cea mai mare sumă încasată la o licitație a casei Sotheby, în peste 3 decenii", a declarat Selby Kiffer, specialistul casei Sotheby, care s-a ocupat de licitație.