image
Sursa foto: Jurnal.md

Experți, despre Adunarea din 21 mai: Cei 80 de mii de oameni care au ieșit în PMAN își doresc o Moldovă europeană // VIDEO

La Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai au venit oameni care știu exact ce vor. Cei care au fost în Piața Marii Adunări Naționale se vor transforma în promotorii ideii de integrare europeană în localitățile în care locuiesc. „Contează că a fost multă lume și că există o masă critică de cetățeni care își doresc o Moldovă europeană”. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Ieri, mi-am amintit de 27 august 1989. Slavă Domnului că am ajuns în ziua aceasta, ziua de coeziune națională. Am văzut mii de oameni cu fețele luminate, uniți printr-o idee și conștientizare a faptului că RM are nevoie de pace și libertate, care ni le poate oferi UE. După acest eveniment, urmează Summitul CPE, un alt eveniment fără precedent, și se pliază pe acest val de creștere a mobilizării interne. Profitând de asistența UE, NATO și a României, avem toate șansele să ne facem tema de acasă și să întoarcem această pagină legată de trecutul nostru nefericit”, a declarat deputatul PAS Oazu Nantoi.

„Această coeziune socială este una reală, dincolo de ziua de duminică, ceea ce se întâmplă astăzi și ceea ce urmează să se întâmple, având în vedere realitățile în care trăim?”, l-a întrebat moderatorul emisiunii Dumitru Mișin pe jurnalistul Ion Terguță.

„A fost foarte multă emoție duminică în PMAN. Lumea care a venit acolo a venit cu sentimentul că-și dorește integrare europeană. Aș fi mai sceptic atunci când vorbim de coeziune, pentru că 40 la sută din populația RM își dorește altceva, așa spun sondajele... Eu mă așteptam de la acest eveniment la ceva asemeni unui acord de la Snagov dintre partidele politice românești. Ceea ce își propune RM este o opțiune politică. Părăsirea spațiului estic și integrarea în spațiul occidental este o opțiune politică și civilizațională în același timp. Ieri a fost un eveniment plin de emoții, care va servi drept imbold pentru acțiunile următoare. Lucrul cel mai interesant este elementul intelectual al societății care a ieșit în PMAN, oameni care știu exact ce vor. Aceștia oameni care au fost în PMAN se vor transforma în promotorii acestei idei în localitățile în care locuiesc”, a declarat jurnalistul.

Totodată, Terguță a mai menționat că evenimentul de duminică a fost foarte important pentru R. Moldova.

În opinia fostului procuror al mun. Chișinău Ivan Diacov Adunarea „Moldova Europeană” „a fost un eveniment foarte bine organizat. Acest eveniment a pus pe masă un vis al poporului RM, pentru realizarea cărui va trebui să muncim mult și concret, fiindcă noi pășim pe calea Uniunii Europene în carul Ucrainei care luptă pe câmpul de luptă. Marea parte a populației conștiente a fost în Piața Marii Adunări Naționale și și-a expus părerea și asta contează”, a conchis Diacov.

În această ordine de idei, comentatorul politic Roman Mihăeș a menționat că prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, la Adunarea din 21 mai a fost foarte importantă. Aceasta a dat de înțeles că Moldova va putea să adere la UE, chiar dacă nu va reuși să integreze definitiv regiunea transnistreană.

„A fost o coeziune destul de bună. Opinia mea este că au fost cel puțin 80 de mii de oameni. Contează că a fost multă lume și că există o masă critică de cetățeni care își doresc o Moldovă europeană. Prezența Robertei Metsola a fost foarte importantă. Există o decizie luată undeva, care este, de fapt, una care consolidează ca R. Moldova și Ucraina să fie acceptate mai repede în UE. Probabil că 2030 este un an realist ca RM să fie acceptată în UE. Există precedentul Ciprului. Metsola a dat de înțeles că putem să aderăm chiar dacă nu reușim să integrăm definitiv regiunea transnistreană”.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: