image
Sursa foto: gov.md

De ziua Procuraturii, Ciocoi amintește de „perioadele de excepție” în înfăptuirea justiției: „Așteptările sunt mari”

De ziua lucrătorului Procuraturii, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a adresat un mesaj de felcitare în care menționează că de la independență încoace instituțiile publice din RM sunt într-o continuu proces de reformare, iar procuratura a avut și „perioade de excepții la înfăptuirea justiției”, din care cauză așteptările societății sunt foarte mari.

„Trebuie să depunem eforturi conjugate de ridicare a standardelor actului justiției la nivelul celui european. Un proces anevoios, dar necesar. Pentru că așteptările societății sunt din ce în ce mai mari, contez pe profesionalismul, competențele și devotamentul Domniilor Voastre de a pune legea în capul mesei și de a restabili încrederea oamenilor față de instituția Procuraturii”, a accentuat Aureliu Ciocoi în mesajul său de felicitare.

Amintim că în 2020 conducerea PG a fost schimbată printr-un concurs gălăgios și contestat, la finalul căruia a căzut guvernul Maiei Sandu. Așteptările au fost foarte mari. S-a crezut că marii corupți vor ajunge la pușcărie, că miliardul furat va fi întors cetățenilor. În realitate s-a întâmplat altceva - în primul an de mandat al noului procuror general, Alexandru Stoianoglo, din pușcării au fost eliberați oameni extrem de controversați, iar procurorul Stoianoglo a ajuns să-și atribuie virtutea că, în mandatul său, procurorii nu au mai persecutat politic pe nimeni.

În vara anului 2019, fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, după ce democrații au cedat puterea la limita unei tentative de lovitură de stat. De atunci au apărut mai multe informații despre locul aflării oligarhului moldovean. Mai întâi, Miami, apoi acesta ar fi fost văzut pe la Iași în România, după care în Turcia unde ar fi obținut și cetățenie. Până când procurorii moldoveni au pregătit demersurile oficiale de extrădare, potrivit autorităților de la Ankara Plahotniuc a plecat și din Turcia. Bate pasul pe loc și dosarul lui Ilan Șor, condamnat la șapte ani și jumătate, de prima instanță în dosarul fraudelor de la BEM. Acesta a părăsit Moldova odată cu Plahotniuc. Conform informațiilor deținute de autoritățile moldovene, Șor își trăiește viața în Israel, având și cetățenia acestui stat, care nu-și extrădează cetățenii. Conducerea PG susține însă că nu procurorii sunt cei din cauza cărora procesul de judecată în cazul Șor s-ar tărăgăna.

Un alt personaj blamat în spațiul public, dar tolerat de Procuratură este Igor Dodon. Procurorul general Stoianoglo nici măcar nu a găsit de cuviință să dispună audierea lui Dodon după celebra fază cu „kuliokul” cu calendar oferit de Plahotniuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: