image
Sursa foto: captură video

O profesoară din Chișinău a cheltuit peste 3000 de lei pentru șase teste la Covid-19, care au dat rezultate diferite

A cheltuit peste 3000 de lei pentru șase teste la Covid-19, care au dat rezultate diferite. Două au ieșit pozitive, iar patru - negative. Este nedumerirea Alinei Turtureanu, o profesoară din Chișinău, care a făcut mai multe teste pentru că avea nevoie să iasă din Republica Moldova. Femeia nu are simptome specifice noului coronavirus și nu știe ce să facă. Până se vor clarifica lucrurile, stă acasă, în concediu de boală.

ALINA TURTUREANU, profesoară: "Luni a fost negativ și l-am prezentat la instituție. Acesta este testul de marți, care indică că sunt pozitivă. Iată testul de miercuri - negativ. Joi - negativ. Vineri - pozitiv. Aici este testul de sâmbătă, am primit rezultatul pe poștă. E negativ."

În această situație s-a pomenit Alina Turtureanu, profesoară la un liceu din Chișinău. Săptămâna trecută, luni, a mers la centrul medicul de familie să facă un test rapid, pe care îl fac toate cadrele didactice odată la două săptămâni. Marți a avut nevoie de un test PCR făcut și de o clinică privată pentru a putea merge în România.

ALINA TURTUREANU, profesoară: "Îmi zice că, din păcate, nu pot pleca în România, pentru că testul este pozitiv. Cum așa? Dacă ieri am dat test și era negativ. Mi-au spus că acesta e rezultatul și dacă vreau să merg la un alt centru privat, să fac un test repetat."

Așa a început epopeea testelor la Covid. Miercuri, Alina Turtureanu a mai dat un test PCR, la un centru privat, care a ieșit negativ. Joi, la policlinică, cu un test rapid, a primit același răspuns. Iar vineri a decis să mai facă un test PCR, pentru a fi sigură, însă din nou - pozitiv. Confuză, femeia a hotărât să meargă și sâmbătă la o clinică privată, unde a primit rezultat negativ. Alina Turtureanu spune că a cheltuit în zadar peste 3000 de lei. Autoritățile de la ANSP i-au spus că trebuie să se autoizoleze.

ALINA TURTUREANU, profesoară: "Doamna zice că eu deja figurez în baza de date ca fiind pozitivă și că testele negative nu au nici o valoare. Cum să nu aibă nici o valoare? Dacă un test negativ îmi permite să lucrez și să-mi întrețin familia? Zice că așa e protocolul."

Femeia s-a izolat acasă cu toată familia, deși nici ea, nici apropiații ei nu au simptome specifice noului coronavirus.

ALINA TURTUREANU, profesoară: "Nu sunt atât de încrezută în ele. Cum pot ieri să am un rezultat pozitiv, iar azi deja negativ?"

Experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu au o explicație, deocamdată.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, medic epidemiolog, ANSP: "EL trebuie studiat cazul dat. MUSCA Cine, unde, când i-a colectat proba? -Dar reiese că nu putem avea încredere în laboratoarele din țară. -Nu pot să vă spun nimic, nici să confirm, nici să infirm ceva."

Epidemiologul crede că femeia trebuie să aștepte apariția simptomelor.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, medic epidemiolog, ANSP: "Dacă timp de zece zile, în aceste 14 zile, nu acuză simptome care sunt compatibile cu Covid-19, atunci mai face un test și iese din auto-izolare."

Am încercat să obținem un comentariu de la Ministerul Sănătății, dar până la ora editării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Noutăţile partenerilor

comentarii: