image
Sursa foto: ltalexandruagapie.educ.md

Scandal la liceul din Pepeni: Mai mulți profesori cer demisia directorului interimar al instituției, Oleg Cernei // VIDEO

Anul școlar a început cu scandal în Liceul „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sângerei.

Mai mulți profesori, fostul director și fostul director adjunct al instituției spun că actualul director adjunct interimar, Oleg Cenei, este angajat ilegal și cer demiterea sa.

În replică, acesta afirmă că se află legal în funcție. Ministerul Educației spune că anunțul privind concursul pentru funcțiile de director și director adjunct va fi publicat în această săptămână.

MARIA TUREA, director adjunct de instruire Liceul „Alexandru Agapie”: „Acest calvar a început încă din timpul concediului și vreau să spun că au fost bulversate cadrele didactice, care au fost pentru ca aici să fie toți uniți și am scris demersuri în toate instanțele ierarhice."

SERGE MANGOLE, profesor de educație fizică, informatică, Liceul „Alexandru Agapie”: "La noi fără niciun concurs, a venit și ne-a obligat Direcția Educație să acceptăm lucrurile așa cum sunt. În primul rând să luăm compatibilitatea funcțiilor, un consilier raional să vină să ocupe funcția de director adjunct, nu sunt compatibile aceste funcții. Fără niciun concurs, nu a fost anunț."

INA BUȚCU, învățătoare de clasele primare, Liceul „Alexandru Agapie”: "Care sunt cerințele colectivului: să nu mai amenințe pe fiecare individual, în parte, să nu ne murdărească, să ne numească incompetente, mincinoase și multe alte lucruri care le postează pe rețelele de socializare și văd inclusiv și elevii. Ne murdărește fața."

LIUBA RUDEI, fost director al Liceului „Alexandru Agapie”: "Prin impunere, frustrare și blamare, sub vorba de la telefon a domnului Curciuc am fost ca să scriu ordin de demisie a doamnei Lopotenco și ordin de angajare a domnului Cernei ca profesor de istorie și ca director adjunct pe educație."

SVETLANA LOPOTENCO, fost director adjunct, Liceul „Alexandru Agapie”: "Fiind la școală dumnealui mi-a trântit-o pe data de 24 că acum, aici trebuie să eliberez. Acest fapt, moment m-a indignat foarte tare și am depus plângere la procuratură, dar rezultatele au venit că nu avem dovezi. Da, nu eram pregătită de dovezi, să filmez, să scriu ceva pentru că nu m-am gândit că la acel moment așa se va întâmpla."

Fostul șef al Direcției educație Sângerei, Mihai Curciuc, spune că nu a dat astfel de indicații, iar directorul adjunct interimar al Liceului „Alexandru Agapie”, Oleg Cernei spune că este legal în funcție și neagă faptul că ar fi amenințat cadrele didactice.

OLEG CERNEI, director adjunct interimar, Liceul „Alexandru Agapie”: "Vreau să vă informez că eu sunt angajat oficial în funcția de director adjunct pentru educație în Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din Pepeni interimar până la anunțarea concursului, ordin semnat pe 24 iunie 2022 de doamna Rudei, respectiv am contract individual de muncă. Toate acuzațiile care sunt aduse la adresa mea au fost examinate într-un dosar de către Centrul Național Anticorupție, filiala Bălți și i-au dat răspuns doamnei Lopotenco că toate cele invocate sunt niște falsuri."

ADRIANA CAZACU, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării: "Ministerul pregătește o serie de recomandări în ceea ce privește soluționarea conflictului dat. Deja am expediat Direcției Generale Învățământ o scrisoare în acest sens."

MARIA BAJURA, șeful Direcției educație Sângerei: "Săptămâna aceasta, vineri, când va apărea în Ziarul local „Ecoul Nostru” va fi publican avizul pentru un nou concurs la funcția de director în Liceul Pepeni, precum și în alte instituții din Sângerei."

În Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, Sângerei își fac studiile peste 700 de elevi.

comentarii: